La síndica de greuges de L’Hospitalet, Merche García, ha presentat davant el Ple l’informe anual dels Òrgans de defensa de la ciutadania corresponent al 2023. L’any passat van realitzar 609 actuacions, un 10,5% més que l’anterior.

Del total d’actuacions el 72% han estat queixes, el 5% greuges i l’1% suggeriments. El 22% restant han estat intervencions que la Síndica ha obert d’ofici, el doble que el 2022.

El 79% dels casos atesos per la sindicatura s’ha resol a favor de la persona que interposava la queixa i en el 68% dels casos s’ha solucionat el problema que va causar la reclamació.

Els àmbits principals de les reclamacions han estat 4: Espai Públic amb un 17.5% i Convivència i Seguretat, amb un 13%, han baixat en relació a l’any anterior; mentre que Serveis Socials passa d’un 17% a un 25.8% i Funció Pública passa d’un 11% a un 23.8%.

Entre els temes que han motivat les queixes destaquen problemes de convivència veïnal i pel soroll que provoquen determinades activitats; queixes sobre l’estacionament de vehicles a les voreres; la manca d’accessibilitat de l’espai públic, la ubicació dels contenidors; la il.luminació viària, més espai verd i arbrat, la contaminació acústica, la manca de recursos dels serveis socials municipals i l’acompanyament deficitari a les persones vulnerables; els desnonaments, i el tracte rebut per persones sense sostre.

Pel que fa a les iniciatives d’ofici ha destacat les accions relacionades amb l’atenció a les dones víctimes de violències masclistes.

Informe Anual 2023 dels Òrgans de Defensa de la Ciutadania

Propostes de la Sindicatura de Greuges

Merche García en el seu informe fa un seguit de propostes a l’Ajuntament perquè millori les seves polítiques i serveis relacionades amb els àmbit que ha tractat. En el cas dels Serveis socials, plantejar que cal redimensionar els circuïts d’atenció i també les plantilles de professionals i crear un servei d’urgència que entri en funcionament quant tanquen les àrees bàsiques, entre d’altres mesures.

Pel que fa a l’habitatge, recomana que s’incrementi el parc d’habitatge social i proposa que es disseny un nou Procediment d’Actuació de Serveis Socials en situacions de risc de pèrdua de l’habitatge, per realitzar un millor acompanyament de les persones afectades.

Sobre l’atenció a les dones que pateixen violències masclistes, proposa un conjunt de 15 recomanacions, entre elles, el desplegament dels serveis previstos a la Xarxa d’atenció i recuperació integral, especialment del Servei d’intervenció especialitzada (SIE), així com d’un servei d’acollida urgent per aquestes dones; millorar la visibilitat del programa de la dona i l’accés a través del web municipal, així com l’aprovació d’una carta de serveis que inclogui aquells a disposició de les usuàries.

L’equip de govern pren nota

Tots els grups municipals han agraït la tasca de la Síndica i les aportacions que fa per tal que l’administració municipal millori. En aquest sentit, la regidora socialista Rocío Ramírez ha dit que “el govern de la ciutat escolta i és receptiu a les propostes de la Síndica” i encara que ha reconegut que hi ha temes on cal avançar, ha dit que “l’ànim d’aquest govern és de millora constant”.

Els grups de l’oposició han instat els regidors socialistes i l’alcaldessa ha subscriure les propostes de Merche García, com a síndica de greuges. És el sisè any de funcionament d’aquesta institució que vetlla pels interessos dels ciutadans davant l’administració local.

La Síndica ha finalitzat la intervenció davant el ple afirmant que cada dia la interlocució amb l’administració és més eficient. “Anem fent camí”, ha dit.