Un grup de recerca multidisciplinari amb professionals de l’Hospital de Bellvitge, l’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia ha avaluat l’ús d’una plataforma de seqüenciació massiva per trobar mutacions que predisposin a desenvolupar certs tipus de tumors o que ajudin a escollir teràpies dirigides per a cada pacient.

L’estudi ha estat publicat a ESMO Open i és el primer treball del Comitè Molecular de Tumors i del Laboratori Core d’Anàlisi Molecular del Campus de Bellvitge en què participen patòlegs, oncòlegs, biòlegs, farmacèutics, genetistes i bioinformàtics de les tres institucions.

Major supervivència en malalts on hi ha una diana terapèutica

S’han analitzat 200 pacients amb càncer de pulmó i s’han detectat alteracions que potencialment es poden tractar en un 26,5% dels casos. També s’hi ha observa una major supervivència en aquells malalts en què es detecta una diana terapèutica i que rebien la teràpia dirigida escaient, comparat amb els que no la rebien o amb els pacients que no presentaven cap diana.

Avui dia és fonamental dur a terme un estudi molecular massiu per poder definir el tractament més òptim pels pacients afectat de càncer de pulmó. La plataforma de seqüenciació massiva NGS permet identificar alteracions a l’ADN i l’ARN de més de 500 gens i també avaluar altres tipus de marcadors genètics com ara la inestabilitat de microsatèlits o la càrrega mutacional tumoral, els quals són de gran utilitat per predir l’eficàcia de la immunoteràpia.

També permet analitzar altres gens associats a la susceptibilitat per desenvolupar un tumor o alteracions moleculars que poden ser tributàries de teràpies experimentals la qual cosa beneficia als pacients i facilita l’accés a noves estratègies terapèutiques.