Els tractaments de la diabetis, així com el control dels nivells de glucèmia, principalment en pacients amb diabetis tipus 1, es troben immersos en una autèntica revolució tecnològica amb l’aparició de nous dispositius i aplicacions que faciliten i molt el dia a dia dels pacients.

Tecnologies com les bombes d’insulina estan revolucionant el control de la malaltia. Actualment hi ha sistemes integrats que combinen el funcionament d’aquesta bomba amb un sensor de glucosa. I tot plegat connectat amb programes informàtics faciliten la dosis d’insulina en cada moment als malalts amb diabetis tipus 1.

TV de L’Hospitalet, coincidint amb la setmana en que es commemora el Dia Mundial de la Diabetis, ha visitat el Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari de Bellvitge. El seu cap, el doctor Dr. Manuel Pérez-Maraver, assenyala que “hem viscut un salt tecnològic molt important en els darrers anys. Per exemple, tenim un pacient que porta un sensor de glucosa que canvia periòdicament i que és comunica amb una bomba d’insulina gràcies a un algoritme matemàtic decideix automàticament la quantitat d’insulina que necessita el pacient. Per tant millora moltísim la seva qualitat de vida, millora el control de les malalties, evita molt les hipoglucèmies, i facilita la interconnexió entre el metge i el malalt.  Jo puc veure en remot el seu control metabòlic en tot moment i ell ho pot veure al seu mòbil o al seu smartwatch”.

Segons Pérez-Maraver, “aquests dispositius cada cop són més independents, més autònoms, i per tant menys dependents de l’habilitat del pacient”.

Manuel Pérez-Maraver ha destacat també el paper de les infermeres educadores. Segons comenta, la funció d’aquestes professionals “és vital alhora de formar els pacients en l’ús d’aquestes noves eines tecnològiques”. Per a Pérez-Maraver és imprescindible que el pacient estigui ben entrenat i que sigui coneixedor del que és la diabetis i del maneig diari d’aquests dispositius.

A més, ha assegurat que “dispositius com la bomba d’insulina s’introduiran poc a poc també en el dia a dia dels pacients amb diabetis tipus 2, que són la majoria de la població. Especialment es començarà pels pacients tipus 2 amb una pauta complexa d’insulina, però mica en mica s’anirà estenent a la resta”.