Aquest diumenge al vespre, les coques, els petards i fogueres, els sopars al carrer amb família, veïns i amics centraran l’atenció popular, per celebrar el solstici d’estiu.

L’orígen d’aquesta celebració és ancestral amb una sèrie de ritus en honor al sol, que servien per homenatjar-lo com a font de la llum i de la vida.

Una altra de les tradicions és l’arribada de la Flama del Canigó, a partir de les 20h, amb una cercavila pels carrers del barri del Centre i amb final a la plaça de l’Ajuntament, on allà es distribuirà perquè arribi a altres barris de la ciutat. El Club Muntanyenc de L’Hospitalet organitza aquest acte on també hi haurà lectura de poemes i es presentarà el Ninot que presidirà la foguera de Sant Joan. Aquest any l’ha realitzat La Talaia amb motiu del seu 20è aniversari.

La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, una celebració popular arrelada al llarg dels Països Catalans que té l’element del foc com a símbol preeminent.

La tradició conserva els ritus i el costumari propis de les fogueres però també hi ha incorporat, des de la invenció de la pólvora, els focs d’artifici i petards que son els protagonistes sorollosos de la nit.

Les botigues de petards instal·lades en diversos punts de la ciutat ja fa dies que tenen força feina, però aquest cap de semana s’espera més concentració de clients. El fet de celebrar la revetlla en cap de setmana fa que el sector de la pirotècnia afronti la campanya amb molt d’optimisme. Albert Álvarez, encarregat de la Botiga Petards CM, del barri de Santa Eulàlia, ha explicat que “s’espera que aquest cap de setmana sigui intens i que hi hagi moltes vendes”.

A L’Hospitalet els compradors es gasten uns 40 o 60 euros en petards, i els que més es ven són els pack familiars preparats amb diversos productes pirotècnics. Segons Albert Álvarez, “els box variete, els happy-box, i els packs de bombetes són els més venuts principalment els preparats i dirigits als més petits”.

La María Martín, ha comprat petards per als seus fills i segons ha explicat “per Sant Joan quedem el grup de pares amb els nostres fills al parc i portem entrepans, coca i petards per celebrar el final de curs i l’arribada de l’estiu”.

Com ja passava en anys anteriors, es consolida la tendència dels últims anys amb un augment de vendes dels productes de llum, principalment fonts.