La progressiva tornada a la normalitat del Mobile World Congress, que amb 88.500 visitants ha superat les expectatives d’assistència, ha tingut un impacte desigual en els professionals de diferents sectors vinculats al saló. L’organització del congrés havia previst un impacte econòmic de 350 milions d’euros i la creació de 7.400 llocs de treball parcial a l’entorn de Barcelona.

Una activitat que han notat sobretot, els restaurants i hotels de la zona, que han tingut una ocupació del 100% i una facturació similar a l’anterior a la pandèmia.

Segons Oscar Bermejo, director d’operacions d’Hoteles Santos, “hem recuperat totalment un congrés de prepandèmia, amb una afluència i un moviment dins de l’hotel molt semblant al 2019”. 

Un balanç positiu compartit per Yolanda Hernández, copropietària de La Pepa Restaurant, un establiment a menys de 300 metres del recinte firal. “Comparat amb el 2019 estem notant més afluència de gent i més clients. Aquests dies, sobretot, el que hem fet és molts esdeveniments privats amb el restaurant tancat per als clients de les agències”, explica.

No obstant, des del Gremi d’Hostaleria de L’Hospitalet, la seva presidenta, Mari Carmen Chacón, afirma que “els restaurants de la ciutat no veuen que el públic del Mobile vagi als seus restaurants, perquè acaben anant a la ciutat de Barcelona”.

Tot i així Chávez valora positivament la iniciativa de L’H Experience perquè “com a restauradors en donem a conèixer i això sempre és important”.

(recupera l‘entrevista completa a Mari Carmen Chacón, presidenta del Gremi d’Hostaleria de L’H)

Tot i que el Mobile ha implicat el desplaçament diari de milers de persones, l’impacte entre els taxistes ha estat menor. I és que el negoci s’ha hagut de repartir entre la gran quantitat de taxis que han reforçat el servei i la competència dels VTC, que aquests dies de congrés han gaudit d’una autorització especial per treballar.

“La veritat és que no hem notat molta diferència amb les setmanes anteriors. Treballem molts i hem notat les VTC, que han tret molta feina a tots els taxistes que ens guanyem la vida honradament”, explica el taxista Pedro Pérez

Transportistes, electricistes i muntadors són un altre dels col·lectius implicats, que va haver de lamentar una víctima mortal en un accident laboral durant el muntatge del saló. Expliquen que segueixen treballant moltes hores, però que la càrrega de feina i l’exigència física disminueix a causa dels avenços tècnics.

Així, en Martín Delcazo, un dels electricistes del saló, assegura que “hem notat una mica de reducció, encara que el Mobile sempre obliga a fer bastantes hores. Però, com que hi ha hagut un desenvolupament tecnològic, es treballa menys. Per exemple, ara tirem menys cables perquè ara la il·luminació és de LED i requereix menys consum”.

Tot i que el Mobile ja ha tancat portes, els professionals encarregats de desmuntar els stands encara hi treballaran almenys una setmana més.