Un assaig clínic de l’Hospital de Bellvitge, realitzat per la infermera Laia Gascón, mostra que l’experiència dels pacients sotmesos a la retirada de drenatges toràcics després d’una cirurgia cardíaca millora amb la incorporació d’aquesta pràctica immersiva.
Els pacients de l’UCI que han de passar per un tractament dolorós com és l’extracció dels drenatges toràcics després d’una cirurgia cardíaca veuen reduït en un 25% els seus índexs de dolor i en un 30% els d’angoixa gràcies a la utilització d’unes ulleres de realitat virtual.
Això és el que s’extreu d’un estudi clínic realitzat per la infermera Laia Gascón a l’UCI de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), dut a terme durant el darrer any amb un centenar de pacients.
A la meitat dels pacients se’ls hi van retirar els drenatges toràcics amb el tractament analgèsic previ i les ulleres de realitat virtual, mentre que als altres 50 pacients l’extracció dels drenatges se’ls hi va fer únicament amb el suport analgèsic. Els nivells de dolor i ansietat abans, immediatament després i passats 30 minuts del procediment d’extracció dels drenatges s’han mesurat amb avaluacions homologades, a les quals s’han afegit els principals signes vitals, com ara la pressió arterial; les freqüències cardíaca i respiratòria o el nivell d’oxigen en sang.
Els pacients que van fer servir les ulleres van tenir una reducció significativa del dolor, l’ansietat i la tensió arterial. “Es tracta d’una eina no farmacològica segura, fàcil d’utilitzar i d’una alta eficàcia”, explica Laia Gascón. L’índex de satisfacció mitjà dels pacients que han fet servir l’eina immersiva ha estat d’un 8,3.
Durant el procediment d’extracció, d’una durada aproximada de 15-20 minuts, els pacients veien projectats diferents vídeos immersius de la biblioteca creada per VRPharma, col·laborador tecnològic de l’estudi.
En el treball, que compta amb Laia Gascón com a investigadora principal, també hi han participat Marta Martínez, Sara González, Laura Garcia, Sílvia Serrano, Josep Maria Ramos, Ariadna Puig i Gemma Via. Els resultats de l’estudi van ser presentats en el darrer congrés de la SEEUIC (Sociedad Española de Enfermería Intensiva y Unidades Coronarias), celebrat el passat mes de juny a Málaga.
La realització de l’estudi s’emmarca en els diferents projectes d’humanització en què porta treballant l’UCI, i l’Hospital de Bellvitge de forma global, des de fa anys per tal de facilitar que l’experiència del pacient al centre sigui satisfactòria no únicament des del punt de vista assistencial.