La fotògrafa documental Núria López Torres s’endinsa en la història de les muxes en una exposició que es pot visitar al Centre Cultural Sant Josep fins al 25 d’octube. Les muxes són el tercer gènere. Viuen al sud de Mèxic i són acceptades per la societat.
Les fotografies de Núria López Torres aborden temàtiques relacionades amb la dona, la identitat i la sexualitat. Després d’iniciar un projecte sobre identitat de gènere a Espanya, Cuba i el Brasil, aquesta fotògrafa documental va tenir la necessitat de centrar-se en un tema una mica més amable com és el de les muxes.

Les muxes no són transgènere sinó que són el tercer gènere. Viuen al sud de Mèxic i estan acceptades socialment. “És un cas una mica diferent al de la resta de les persones considerades transgènere”, explica la fotògrafa en una entrevista al programa Taquilla Inversa.
Una pionera i avançada al seu temps
Les fotografies de Núria López Torres han estat publicades a diaris com The New York Times, El País i The Washington Post. Ella ha estat sempre una avançada al seu temps abordant temes com la transsexualitat, en moments en que encara no se’n parlava. També ha ajudat a donar visibilitat a dones en situació de vulnerabilitat, víctimes d’explotació sexual i de violències.
“Jo em trobava amb moltes dificultats per poder publicar les fotografies perquè eren temes que en aquells moments no hi havia sensibilitat i no interessava”, explica Núria López Torres. “He abordat temes molt durs i la societat no estava preparada”, apunta aquesta fotògrafa documental.
Núria López Torres està treballant actualment en un projecte de llarga durada que aborda com la migració, el refugi i els desplaçaments forçats afecten a la salut mental en països com Mèxic, Ucraïna i Moçambic.