A la Farmàcia Bagaría Casanova, del barri de Pubilla Cases, fa gairebé un any que tenen llista d’espera de clients que volen comprar l’Ozempic, un tipus de medicament injectable que necessiten les persones amb diabetis Tipus 2 i que a més, pateixen sobrepès i tenen una avançada edat. La manca d’aquest medicament es deu a que des de fa un any alguns endocrins han començat a prescriure l’Ozempic com a complement per a la pèrdua de pes. I això ha causat un augment de la demanda que el laboratori que el fabrica, Novo Nordisk, no ha pogut assumir.

El medicament ajuda a reduir el sucre que allibera el fetge i augmenta la quantitat d’insulina que produeix el pàncrees. AIxí doncs, a més d’aplicar-se a la dibetis Tipus 2 s’ha demostrat que també serveix per perdre pes.

El vocal de Farmàcia del Col•legi de Farmacèutics de Barcelona, Guillermo Bagaría, ha explicat que “per aconseguir una caixeta d’Ozempic he d’estar una setmana darrera del majorista. I quan l’obtinc, com que hi ha tanta demanda, he de prioritzar a qui l’hi venc. Tot i que aquesta no hauria de ser la funció de farmacèutic, aquí prioritzem els pacients amb diabetis que és la indicació per a la qual està aprovat el medicament”.

Una qüestió de capacitat productiva

La farmacèutica danesa Novo Nordisk és l’única fabricant de l’Ozempic i malgrat que existeixen medicaments alternatius, els altres laboratoris es troben amb el mateix problema. I és que les seves fàbriques no donen l’abast.
“Les farmacèutiques haurien de construir fàbriques més grans per donar resposta a l’augment de la demanda i això no es fa d’un dia per a l’altre”, ha afegit el Guillermo Bagaría.

Donat que no hi ha una solució a curt termini, des del Col•legi de Farmacèutics de Barcelona es demana seny a l’hora de prescriure aquest medicament i també a l’hora d’utilitzar-lo. Tenint en compte que per aprimar-se existeixen alternatives però per als pacients diabètics, no.

Per tal de donar resposta als clients que més ho necessiten, les farmàcies disposen d’una eina que els permet redistribuir els medicaments amb més desabastiment. L’Ozempic és el número 4 d’una llista de medicaments que no tenen substitut com el Voltaren o el Primperan.