Un estudi de l’IDIBELL i l’Hospital de Bellvitge constata per primera vegada amb evidència científica la relació directa entre la contaminació de l’aire, una les causes principals de la majoria de les malalties respiratòries, i el consum d’antibiòtics i la resistència a l’efecte d’aquests medicaments.

Aquest estudi ha creuat dades de contaminació de l’aire per òxids de carboni i micropartícules i més de 8 milions de receptes d’afeccions respiratòries de 2 milions de persones a centres d’atenció primària de les 11 ciutats catalanes més poblades, dades que s’han recopilat durant 8 anys.

Amb aquesta informació han constatat la relació entre contaminació i antibiòtics, una combinació de factors que s’estima que l’any 2050 causarà més de 10 milions de morts a escala global.

Gabriela Abelenda Alonso, investigadora de l’IDIBELL i metge de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Bellvitge, ha explicat que la contaminació atmosfèrica és un factor important, ja sigui “per l’agudització d’una malaltia prèvia, ja establerta, o per l’aparició de noves malalties agudes”.

I ha afegit que “fins ara cap estudi havia analitzat específicament l’impacte d’aquesta situació en el consum d’antibiòtics. I és important perquè la principal raó de consum d’antibiòtics tant a Espanya com Catalunya són les infeccions respiratòries”

La pol·lució irrita les vies respiratòries, símptoma semblant a una infecció. Els dies de més contaminació es recepten més antibiòtics. Quin és el problema? Doncs, que sovint es recepten antibiòtics quan no caldria i llavors perden efectivitat perquè els bacteris s’hi fan resistents.

“Aquest estudi també és important perquè creiem que podem proposar que reduir la contaminació seria una bona estratègia per fer un ús racional dels antibiòtics”, ja que sovint no es recepten “per a infeccions respiratòries com a tal”.

La mala qualitat de l’aire per la presència d’òxids de carboni i micropartícules és un factor de risc no tan sols pel que fa a les afeccions respiratòries, sinó també en altres malalties, com càncer i demència.

L’equip de recerca de l’IDIBELL i l’Hospital de Bellvitge asseguren que la contaminació atmosfèrica és un problema greu i donen suport als ajuntaments, com L’Hospitalet, que, malgrat la sentència judicial que anul·lava la Zona de Baixes Emissions per defectes de forma, estan esmenant les ordenances municipals respectives per mantenir-la i garantir el principi de salut pública.