Un total de 73.000 habitatges de segona mà no es poden llogar ni vendre a Catalunya, segons ha criticat la Plataforma per l’Accés a l’Habitatge que ha convocat una concentració de protesta a la Ciutat de la Justícia. Una vintena de professionals de la construcció i l’arquitectura, propietaris i arrendataris, integrants tots ells de la plataforma, han alçat la veu contra l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, a la qual culpen de deixar fora del mercat aquests immobles perquè no tenen la cèdula d’habitabilitat tot i estar certificats pels arquitectes com habitables.

Els convocats han assenyalat que aquest document només està vigent a Catalunya i és un impediment perquè propietaris i llogaters puguin viure a domicilis que compleixen les condicions mínimes d’habitabilitat. Així, denuncien que ha estat l’Agència de l’Habitatge qui ha tret del mercat aquests milers de pisos de segona mà, en denegar la  cèdula d’habitabilitat, encara que els immobles figurin inscrits al Registre de la Propietat i al Cadastre com ús residencial  entre 2013 i 2023. Per aquest motiu, demanen una “amnistia administrativa” que permeti als afectats evitar el bloqueig.

Després de l’acte s’ha entregat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la documentació que acredita l’existència de 40 tipus de mala praxi administrativa en 11 dels expedients en tramitació.

El portaveu de la plataforma Jose Maria Coderch, ha denunciat l’oposició que s’han trobat amb l’administració pública: “¿Com pot ser que quan s’està parlant de comprar pisos a fons voltor, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya ha retirat del mercat per falta d’un paperet 73.000 habitatges i tot ho porti al nivell judicial?”, ha qüestionat.

D’altra banda, propietaris d’immobles afectats com la Mari González han explicat la situació precària en la qual es troben: “Soc propietària d’aquest pis, però si no ens donen la cèdula representa que no és nostre. Som okupes dintre de casa nostra”, ha lamentat.

Durant la concentració s’ha fet una petició als candidats al Parlament Europeu en el marc de les eleccions europees. Esperen que des de Brussel·les es pugui desencallar aquesta situació.