Una vintena de persones convocades per la plataforma “La Florida es Planta”, formada per l’Associació de Veïnes i Veïns de La Florida i altres entitats de la ciutat, s’han concentrat Blocs Florida. S’oposen a la reforma que es durà a terme al barri i que comportarà l’eliminació dels parterres que envolten els habitatges.
En els propers mesos, el carrer entre els Blocs 1 i 2 de la Florida tindrà un nou aspecte. Després d’una primera fase en què s’han enderrocat els petits murs que envolten els habitatges, ara les zones enjardinades dels laterals s’eliminaran i es cobriran de paviment. Una transformació que servirà de prova pilot abans d’estendre’s a la resta del barri i que la plataforma “La Florida es Planta” no veu amb bons ulls.
I és que la seva proposta passa per mantenir-hi els parterres. Per això informen el veïnat, recullen signatures i tenen cura de les flors que han plantat en aquest tram de carrer.
En aquest sentit, Emilià Almodóvar, membre de la Junta de l’AViV de La Florida, considera que “la sensibilitat sobre el canvi climàtic ha augmentat, i al barri necessitem tenir natura i plantes”.
Per la seva banda, des de l’Ajuntament asseguren que la cobertura verda s’incrementarà amb el projecte. En concret, aquest tram passarà dels cinc arbres actuals a deu nous exemplars, que es plantaran a la part central del carrer per evitar molèsties als veïns. A més, es preveu crear boscos urbans a les places del barri.
La polèmica dels parterres neix arran del procés participatiu que es va fer el 2018 en el marc del pla de regeneració integral del barri, en què els veïns de cadascun dels blocs va poder escollir entre diferents solucions arquitectòniques per a l’urbanització dels carrers.
La gran majoria de comunitats, entre elles les dels blocs afectats per les obres, van optar per enderrocar els murs i els parterres que faciliten l’incivisme i l’acumulació de brutícia. En concret, al bloc 1 un 82,61% dels veïns van votar aquesta opció, un percentatge que arriba al 95,83% en el cas del bloc 2.
Per a l’associació de veïns, però, “és un projecte que afecta la via pública i, per tant, la consulta no s’ha de fer exclusivament a les persones que viuen en aquests pisos sinó al conjunt de la ciutadania”.
Una opinió que difereix de la de l’Ajuntament. Així, el coordinador del Pla Integral Les Planes-Blocs Florida, Lluís Esteve, assegura que “qui ha d’opinar sobre la remodelació d’un carrer són els veïns que viuen al mateix carrer. Els veïns dels blocs 1 i 2 mereixen respecte per l’opció que van votar. No és just que vinguin veïns d’altres barris i carrers que no viuran allí”.
Més enllà de respectar la voluntat dels veïns afectats, des de l’Ajuntament assenyalen que l’eliminació de la vegetació arran dels habitatges ofereix diferents avantatges. “Tindrem un paviment fàcil de netejar i s’evitaran les humitats als baixos i la presència de rosegadors als parterres. També posarem unes baranes que impedeixin l’accés a les finestres dels baixos i nou arbrat que evitarà que les branques entrin dins de les finestres”, explica Esteve.
Des de la plataforma veïnal, però, consideren que es poden conservar els parterres i els arbres actuals, i que aquests problemes s’evitarien amb un manteniment adequat. Per Emilià Almodóvar, “l’Ajuntament té l’obligació de mantenir els parterres amb els seus equips de neteja i jardineria. Si hi ha rosegadors, es qüestió de posar els mitjans necessaris“.
Amb tot, després de l’experiència pilot, l’Ajuntament assegura que tornarà a reunir-se amb el veïnat per escoltar la seva opinió i propostes de millora, i no descarta incloure jardineres i nous elements verds a la reforma dels carrers dels blocs.
Per la seva banda, l’altra associació de veïns que hi ha a La Florida, l’Associació de Veïns del Districte IV, dona suport a la reforma projectada.