La història de la nostra ciutat no és pas alegre”, aquesta és una de les declaracions que el periodista i historiador hospitalenc Jesús A. Vila, va fer durant la conferència organitzada pel Centre d’Estudis de L’Hospitalet i l’Ateneu de Cultura Popular, el divendres 29 de novembre. I és que la història de la ciutat ha estat marcada per l’espoliació i la pèrdua de La Marina.

“Quan el poder econòmic català decideix que el port de Barcelona ha de créixer davant les noves expectatives, ho fa ràpidament cap al sud, i quan considera que li és imprescindible un dipòsit franc, no té cap dubte que el terreny que s’ha de reservar per a aquest objectiu és el que toca la costa”, va explicar Jesús A. Vila.

En aquest sentit, la zona agrícola de la Marina de L’Hospitalet, formada per terrenys plans i fèrtils que formaven part del delta del Llobregat i que inicialment eren aiguamolls, va ser “espoliada sense pràcticament oposició local” l’any 1920, just cinc anys abans que L’Hospitalet aconseguís el títol de ciutat.

Les entitats organitzadores han remarcat la importància de celebrar actes divulgatius com aquests per recordar la història de la nostra ciutat.

La Marina “és un espai molt emblemàtic i aleshores, la veritat és que com a mínim volem fer constància d’aquest fet i clar seria esplèndid poder recuperar alguna cosa perquè hi ha un far al qual ni tan sols gairebé s’hi pot arribar i aleshores estaria bé com a mínim tenir un camí reconèixer que allò era L’Hospitalet”, comenta Carme Rimbau, presidenta del Centre d’Estudis de L’Hospitalet.

I d’una altra, entendre com aquest fet va canviar la societat de la ciutat, que fins aleshores viva del camp i tenien el costum de passejar i banyar-se a la denominada Farola, com era conegut el far. “La Marina ha sigut ara quan ha acabat en zona industrial, vull dir, que l’hem perduda per tota arreu”, ha afegit Antònia Caldés, vicepresidenta de l’Ateneu de Cultura Popular de L’Hospitalet.

Per aquest motiu, Jesús A. Vila, qui va escriure el llibre “Quan L’Hospitalet va perdre la platja. Espoliació, impunitat i negoci: un segle de la segregació de la Marina” era l’idoni per parlar del tema. Un dels episodis que més es recordarà de la ciutat.