La presència d’empreses catalanes al Mobile World Congress té més força que mai, amb un total de 360 companyies, startups i centres tecnològics participants. Una xifra que suposa un increment del 8% respecte a la passada edició.

Part d’aquestes empreses es troben l’estand Catalonia, que impulsa el govern de la Generalitat com un espai de demostració d’alguns dels projectes tecnològics que han nascut a Catalunya. Iniciatives que se centren sobretot en la connectivitat, la sostenibilitat i la salut.

És el cas dels diversos prototips per a usos sanitaris que s’han presentat a l’expositor del Centre d’Innovació i Tecnologia de la UPC. Per exemple, una aplicació entrenada amb intel·ligència artificial que, col·locant la càmera d’un telèfon mòbil a la mira d’un microscopi, permet detectar automàticament el paràsit de la malària en una mostra de sang.

També uns guants equipats amb sensors que fan electrocardiogrames en pocs segons i de forma no invasiva o una samarreta intel·ligent que mesura alguns paràmetres biomèdics com ara la saturació d’oxigen en sang, patrons de respiració, la temperatura o la humitat.

Un altre projecte és el robot assistencial del Centre Tecnològic Eurecat. Capaç de mantenir una conversa, està dissenyat especialment per acompanyar la gent gran i vetllar pels seus hàbits de vida saludables.

El robot realitza un monitoratge de la salut i de l’estimulació cognitiva i física dels pacients. Segons les dades que recopila i interpreta, el robot pot fer recordatoris dels medicaments i d’una dieta sana, guiar en una rutina d’exercicis físics o fer detecció precoç del deteriorament físic i cognitiu.

També pot detectar si l’usuari cau a terra i activar els protocols d’alarma, així com fomentar la comunicació amb els seus familiars amb trucades que pot fer el mateix robot.


A l’estand Catalonia també hi podem trobar una proposta de l’empresa Yup per reconvertir els tradicionals ancoratges per a bicis i patinets en aparcaments més segurs i connectats.

El dispositiu, que es pot col·locar sobre les estructures ja existents, ofereix la possibilitat de reservar plaça a través d’un aplicatiu mòbil. Quan l’usuari arriba a l’aparcament s’alliberen dos cadenats d’alta seguretat que, a més, disposen d’alarma.

A més, amb el lema ‘Catalunya: modelant el futur amb la supercomputació, l’estand Catalonia al MWC vol projectar el lideratge de Catalunya com a hub tecnològic amb referents com el major centre de supercomputació d’Europa -el Barcelona Supercomputing Center (BSC)- o el superordinador MareNostrum 5.