L’ONCE de L’Hospitalet vol potenciar el seu programa de voluntariat, amb noves incorporacions que consolidin els serveis que ja presta, com ara acompanyaments, i que permetin fer un salt endavant. Hem acompanyat dues parelles d’afiliats i voluntaris que són un bon exemple de la vocació del programa: un acompanyament a fer la compra i un passeig saludable.

La Juani i el José

La Juani Marín Soto és voluntària de l’ONCE i el José García Santos, un veí de Santa Eulàlia amb una malaltia degenerativa de retina i màcula. Al José només li queden restes de visió i necessita ajuda per fer la compra.

“Als supermercats no tenen prou ben identificats els productes per a persones amb discapacitat visual i si demanes ajuda sovint et diuen que estan molt enfeinats i que t’esperis una estona”, assegura.

Anar a fer la compra és només un dels acompanyaments presencials que l’ONCE Catalunya presta a les persones afiliades. La Juani explica que quan acompanya el José a fer la compra “li llegeixo tota la informació del producte perquè ell no la veu i llavors em diu que agafi un o altre”.

De vegades, a la Juani li demana consell i, si cal, també ajuda a identificar les monedes i els bitllets, però el pagament, ja sigui en efectiu o amb targeta, sempre el fa la persona usuària.

La Juani i el José també aprofitaran la sortida al supermercat del barri per anar al caixer automàtic, un altre servei, les gestions bancàries, cabdal per a les persones amb discapacitat visual.

La Maria i la Clara

La Maria de Guía Burón Palacios, que viu a Sanfeliu i té un quiosc de l’ONCE al mercat de Sant Ildefons, de Cornellà, i la Clara Esperanza Luis Ramos, que és voluntària, es van conèixer el 13 de desembre, la festivitat de Santa Llúcia. Des d’aleshores, queden una cop per setmana per caminar durant una hora perquè la Maria, que pateix retinosi pigmentària hereditària des de fa dècades, ho necessita d’allò més per raons de salut.

La María diu que aquestes trobades setmanals “m’aporten de tot una mica, salut, més autonomia perquè vaig més tranquil·la si camino agafada a algú i també socialització, perquè parlo amb algú que sigui de la família. I crec que estem fent una bona amistat, la veritat”.

En la mateixa línia, la Clara afirma que “amb la María ja és com si ens coneguéssim de tota la vida i sé que aquesta tasca la tinc retribuïda en forma d’estimació i amistat”.

A banda de la passejada, la Clara sovint li llegeix a la Maria factures, comunicacions oficials i ofertes comercials, entre d’altres documents, que no arriben en braille ni en forma de veu al mòbil. Aquest suport d’accés a la informació també forma part dels serveis de voluntariat de l’ONCE.

L’ONCE busca més voluntaris

Justament, l’ONCE de L’Hospitalet vol potenciar el programa de voluntariat, que entre d’altres serveis, també inclou suport telefònic a persones que pateixen soledat no desitjada, i acompanyament per anar a centres sanitaris i per fer activitats socials i culturals en grup, entre d’altres.

Héctor Grao Canfrán, responsable de la ONCE L’Hospitalet, ha puntualitzat que “la franja que tenim més problemes per cobrir és la dies feiners en horari de matí, perquè la majoria dels voluntaris hi treballen”.

A hores d’ara, l’ONCE de la ciutat compta amb més 600 persones afiliades en total, de les quals més de 200 reben serveis diversos, i el nombre de persones voluntàries és de poc més d’una vintena.

Les persones interessades en el voluntariat de l’ONCE es poden adreçar a la seu de l’entitat a l’avinguda Carrilet. Amb una mica del seu temps, podran fer que el Jose pugui triar les piles que li van més bé a la seva ràdio, gran companyia, i que la María i la Clara continuïn caminant juntes.