La possibilitat de retirar la mascareta del transport públic fa temps que es plantejava i finalment el Consell de Ministres aprovarà la fi de la mascareta al transport públic el proper 7 de febrer i serà efectiva el dia 8. Caldrà, però, portar-la posada a centres sanitaris i a les residències de gent gran. En parlem a L’Entrevista de l’Informatiu amb el físic i matemàtic de la Universitat Rovira i Virgili, Àlex Arenas.

 

La mascareta era una de les poques mesures vigents de la covid, que va passar a ser obligatòria al transport públic des del 4 de maig de 2020, tot i que des del 2022 es va eliminar la obligatorietat de dur la mascareta posada en interiors, i ja no era obligatòria ni a les andanes, ni a les estacions de viatgers

Les dades epidemiològiques donen suport a aquesta mesura ja que la grip i la covid-19 segueixen a la baixa a Catalunya en l’última setmana del mes. Segons dades del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya, l’atenció primària ha diagnosticat 1.448 casos nous de covid, 2.067 la setmana anterior. Hi ha 384 persones ingressades amb coronavirus (467 la setmana anterior) i 21 a les UCI per covid-19 (24 la setmana anterior). La majoria de les mostres seqüenciades són de la variant d’òmicron BQ.1. La bronquiolitis també manté el descens.

Àlex Arenas demana sentit comú i respecte

El físic i matemàtic de la Universitat Rovira i Virgili, Àlex Arenas, ha explicat a l’Entrevista de l’Informatiu que des del punt de vista epidemiològic “sí que estem en una fase on el risc de rebrot és molt baix. A més el compliment de portar-la al transport públic és també molt baix, entre un 20 i un 25%. En global, és positiu que deixi de ser obligatori però el que sí que hauria de ser-ho és tenir sentit comú, educació i respecte per la gent més vulnerable que encara pateix les conseqüències o les reinfeccions de la Covid”.

Arenas afegeix que “hauríem d’haver après alguna cosa durant aquests tres anys de pandèmia”. I “si el transport públic està molt ple ens hem de protegir i protegir a la resta de persones, i no només per la Covid sinó també per d’altres virus respiratoris”.