El Banc de Sang i Teixits ha posat en marxa una nova edició de la Marató de Sang, que en l’edició d’enguany es marca l’objectiu que fins al 19 de gener 10.000 persones en facin donació per poder restablir les reserves, que, com és habitual, han minvat durant el període de Nadal. Enguany, el lema escollit és “Fer-ho entre tots és molt nostre”, amb la finalitat que cada persona donant miri d’engrescar algú altre de la seva família o del seu cercle laboral o d’amistats.

A L’Hospitalet, el punt neuràlgic per fer donacions de sang és el mòdul de l’hospital de Bellvitge, davant de l’edifici de Consultes Externes i a la sortida de l’estació de Metro de la L1, Hospital de Bellvitge. El web del Banc de Sant i Teixits ha habilitat un formulari per demanar cita.

TV de L’Hospitalet ha visitat aquest mòdul i ha parlat amb la cap del centre del Banc i Teixits de Bellvitge, Nadia García, que ha explicat que “després de les festes patim molt, cada any al gener ens trobem amb la mateixa situació amb les reserves molt baixes, i hem d’omplir el que tenim ara buit. Amb aquesta marató intentarem arribar a les 10.000 donacions als principals hospitals i campanyes”.

L’any 2021, a la demarcació de Barcelona es van registrar 176.548 donacions, una xifra que ha anat baixant fins a les 170.122 de l’any passat. La tendència a la baixa és general a tot Catalunya.

A casa nostra, de mitjana, calen més de 260.00 donacions anuals i aquest any 2024 més de 70.000 persones ingressades a centres hospitalaris necessitaran una transfusió de sang, plasma o plaquetes, teixits que no es poden fabricar i només es poden obtenir mitjançant donacions.

Javier Sanz, es donant des de fa anys i ha explicat que ” donar sang és un moment, no costa res i amb aquest gest altruista ajudem a molta gent”. De la seva banda, la Elisabeth Sánchez, també donant habitual, ha assegurat que “he volgut començar l’any aportant un granet de sorra per tota la gent que necessita sang. Realment hi ha molt pocs donants, per això animo a tothom a que ho faci almenys una vegada a l’any”.

Del total de transfusions que es fan diàriament a Catalunya, el grup que concentra més donacions de sang és el de les neoplàsies, amb un 34%, seguit de les de l’aparell digestiu, un 15,5%, i en tercer lloc, les malalties cardiovasculars, que suposen un 12,3% del total de patologies. En la darrera dècada, l’edat mitjana dels pacients que reben sang ha anat a l’alça i ara és de 73 anys. Aquest gruix de pacients és el 56,6% del conjunt de persones receptores de sang..

Les condicions bàsiques per poder donar sang son tenir entre 18 i 70 anys, estar en bon estat de salut en termes generals, pesar més de 50 quilos i en el cas de ser dona no estar embarassada.

La Marató de Donació de Sang 2024 la construcció del Pilar Casteller Digital, monuments virtuals que s’instal·laran als centres neuràlgics de les 4 capitals catalanes i que s’aniran tenyint de color vermell a mesura que vagin avançant les donacions. L’objectiu és que fins al 14 de juny, Dia Mundial de la Donació de Sang, s’hagi pogut assolir la xifra de 130.000 donacions arreu del país.