Al barri de la Florida acull la Llumeneta. Es tracta d’una associació solidària que realitza una tasca de prevenció i acompanyament d’infants de famílies que no tenen recursos. Un projecte de les Germanes Vedrunes amb el suport del Pare Murillo, rector de la parròquia de la Mare de Déu de la Llum.  

Nens de famílies que no poden pagar un esplai. Formació com a persones, educació a través de l’oci, atenció individualitzada i berenar per a tots ells. Són només algunes raons que fan de la Llumeneta quelcom especial i molt necessari per al barri.

La Llumeneta és un centre obert d’inserció socio-cultural i punt d’acollida. Prevenció, acompanyament, suport i socialització d’infants. El local està cedit per la parròquia de la Mare de Déu de la Llum que va néixer el 1999 arrel d’un projecte de les Germanes Vedrunes.

Tenen 40 places designades per atendre els nens de famílies amb escassos recursos econòmics. Tots reben atenció personalitzada i adequada a les seves necessitats personals i educatives. La directora de la Llumeneta, Cristina Navarro, afirma que “totes les famílies que venen aquí estan acompanyades pels serveis socials d’atenció als infants”.

Navarro ha explicat que “els nens són atesos durant la tarda i fins a dos quarts de vuit. Reben atenció personal, berenen i tenim un pla individualitzat per als nens i per les seves famílies. Els educadors socials tenen grups de vuit nens que els permet fer atenció individualitzada”.

A la Llumeneta van nens que, moltes vegades, no podrien assistir a cap casal pel seu cost econòmic. Famílies, cadascuna amb la seva problemàtica i amb històries que fereixen la sensibilitat humana. És el cas de la Remedios Cádiz, qui porta al seu net a la Llumeneta. “El meu net està molt ben atès. Jo no podria pagar allò que costa un esplai i gràcies a la Llumeneta, aprèn, es fa persona i està atès. Sinó seria al carrer. Jo no sé llegir ni escriure i no el puc ajudar gens ni mica en els seus deures”.

La Llumeneta també es preocupa per problemes socials com ara les relacions de parella. La seva afectació als nens és evident. Si calen teràpies familiars la Llumeneta hi dona resposta.Sandra Martínez ha dit que “rebem un suport molt important. Ens ajuden molt als nens i a nosaltres que també tenim problemes de parella. Això acaba afectant als nens i aquí ens ajuden”.

Els nens reben catequesi i una formació humana i espiritual basada en els valors humans. L’Evangeli i l’acollida cristiana van a càrrec de Manolo Martínez, vicari de la parròquia de la Mare de Déu de la Llum. Mossèn Manolo creu que” al centre, el més important és la persona i els acollim en les seves necessitats, alegries i penes”.

I els grans protagonistes són els nens. S’ho passen bé, estan contents i gaudeixen a la Llumeneta. És el cas de Xavier Jove que vol fer “propostes des del grup de les Piranyes, jugar, berenar amb els meus amics i m’ho passo bé aquí”.

Protecció i drets dels infants i adolescents. A la Llumeneta, des de fa 14 anys saben molt bé el que es fan en l’atenció a les famílies amb dificultats.