Després d’un any i mig d’investigació, la Guàrdia Civil va actuar contra els Latin King a Catalunya en una operació policial a l’abril on van participar uns dos-cents cinquanta agents. Sota el nom de l’operació Kamaleones, van actuar a Reus, Cubelles, Rubí, Granollers, Barcelona i L’Hospitalet i van fer 32 detinguts. Un cop policial que va suposar el desmantellament d’aquesta banda.

A L’Hospitalet van fer quatre registres i van detenir a vuit persones. Entre elles, una de gran rellevància, la Latin Queen, la líder femenina a Catalunya d’aquesta banda juvenil violenta. Amb uns trenta anys d’edat i amb el sobrenom de “Star” manava sobre els diferents capítols, els quatre grups de Latin Kings que s’havien format a Catalunya, sota el nom de Reino Hispano.

“La de L’Hospitalet era una líder. Hi havia dos líders, un home i una dona (el Latin King i la Latin Queen). La de L’Hospitalet el seu sobrenom era “Star” i a més de Catalunya, també tenia importància a nivell nacional” explica el tinent de la Guàrdia Civil de Tarragona, Miguel Nieva. La líder femenina manava sobre els diferents capítols a Catalunya, les diferents faccions que hi ha repartides pel territori (Barcelona/Hospitalet, Granollers, Rubí, Reus-Cubelles).

Segons la policia, aquesta líder va ser una de les persones que va ordenar a L’Hospitalet un atac amb matxets contra un altre grup rival, la Mara Salvatrucha. Volien respondre a una baralla que es va donar a un bar del carrer Aigües del Llobregat i que va acabar amb un membre dels Latin King apunyalat greument. La venjança es va aturar en l’últim moment per l’organització.

“Anaven amb armes blanques i segurament també amb armes de foc. Si no s’arriba a cancel.lar aquesta revenja, les conseqüències podrien haver estat força lesions o fins i tot provocar la mort d’alguna persona” afirma el tinent Miguel Nieva. La Guàrdia Civil, que feia mesos, que vigilava els membres de l’organització, seguien amb preocupació els plans de venjança que suposava un atac individual a cadascun dels integrants de la Mara Salvatrucha.

Segons recullen a la investigació, aquesta banda violenta es finançava a través d’estafes telefòniques (en algun cas havien sostret fins a tres mil euros), les quotes de vint euros al mes de cadascun dels membres del grup i també amb el tràfic de drogues. A L’Hospitalet tenien un local on venien estupefaents com cocaïna, cocaïna rosa, marihuana, haixix o pastilles d’èxtasi.

Amb una organització jerarquitzada i semblant a una secta, els membres han de complir el que diu aquest llibre que van confiscar a l’operació. És el Libro Negro, recull un codi intern que si no es compleix, es castiga físicament.

“Que t’estiguin agredint durant un temps, un mínim de trenta segons i un màxim indeterminat” explica Nieva. “I et poden estar agredint unes tres persones durant tres minuts o una persona durant trenta segons, tot segons la gravetat de la infracció que s’hagi comès”.

A vegades el càstig és la mort. Com va passar el setembre del 2009, en un dels actes més violents protagonitzat per bandes llatines a L’Hospitalet. Un jove va rebre un tret mortal al pit al Parc de la Marquesa. Li van disparar com a càstig per voler abandonar el grup dels Blood. Un nivell de violència, que la Guàrdia Civil afirma que ara no es dona a Catalunya. Fa deu anys, les actuacions policials van escapçar les bandes i les van fer desaparèixer. Diuen que aquesta facció dels Latin King que la formaven seixanta persones, era un intent de reorganitzar-se.