Fins i tot una sardina pot ser innovació. Depèn de com la cuinem i com la presentem”. Amb aquesta sentència tan característica del seu estil planer, col•loquial i provocatiu ha iniciat la seva conferència al saló Innova, que es fa fins dissabte a La Farga, l’economista mediàtic Josep Maria Gay de Liébana.

Gay de Liébana ha situat la innovació en sentit ampli, des dels processos productius a la imatge corporativa, com un dels principals conceptes que han de tenir el compte les empreses per fer-hi front a la crisi. En aquest terreny, ha destacat la capacitat d’adaptació i renovació que han mostrat empreses globals com Facebook i Apple i també d’espanyoles, com Mercadona i Indietx.

Segons De Liébana, les empreses que “avui tallen el bacallà, que remenen les cireres, potser no ho faran d’aquí uns anys”. Tot dependrà de la capacitat que mostrin per adaptar-se als canvis del mercat i de si aposten de debò per la innovació, com a inversió en productivitat o només com a despesa.

També s’ha referit als orígens de la crisi que encara dura i ha afirmat que a Espanya hi va haver una època de certa opulència en què “ens vam creure que érem potentats” i que aquesta política expansiva va disparar el dèficit públic de l’Estat, cosa que també hauria repercutit en l’atur.

De fet, Gay de Liébana s’ha referit a l’atur i als ingressos de les famílies per negar que estiguem sortint de la crisi i ha recordat que “el 22% dels aturats de tot Europa els aporta Espanya” i que la renda disponible de les famílies espanyoles va passar de 30.000 a 26.000 euros anuals entre 2008 i 2013.

Josep Maria Gay de Liébana s’ha mostrat crític amb la política econòmica del PP, per considerar-la ineficaç, i molt preocupat per dues realitats socials que incideixen directament en les mancances del sistema econòmic espanyol, com “la fuita de talent cap a països estrangers”, com passa amb els investigadors que marxen per la manca de recursos a casa nostra, i l’escassa connexió que percep entre el sistema educatiu, sobretot la Universitat, i les empreses.

Gay de Liébana també ha fet bandera de la seva passió per l’Espanyol i, tot i admetre que la temporada dels pericos ha estat més aviat dolenta, ha celebrat que un any més mantinguin la categoria.