Alimentaria & Hostelco 2024 ha arrencat aquest dilluns als pavellons de Fira Gran Via. Es tracta d’una de les edicions amb més participació d’empreses i professionals internacionals de la història. De les 3.200 companyies expositores, 900 procedeixen de fora d’Espanya i un 25% dels 100.000 visitants previstos arribaran de més de 120 països. El Rei Felip VI ha inaugurat el certament. També hi ha participat l’alcaldessa de L’Hospitalet Núria Marín, en representació de la ciutat amfitriona.

En paral.lel a la part expositiva, els reptes i darreres tendències de la indústria, com ara els aliments funcionals, la sostenibilitat i la IA, s’abordaran fins dijous en més de 350 activitats i demostracions a càrrec de 700 prestigiosos experts i xefs. L’hospitalenc Ferran Adrià és un dels ponents.

Els 3.200 expositors que hi participen estan distribuïts en 13 sectors, com són carn i derivats, lactis, conserves, serveis de restauració, aperitius, productes ecològics, cafeteria i pastisseria o aliments funcionals, entre d’altres.

Aliments funcionals i intel·ligència artificial

Alimentaria & Hostelco 2024 es presenta com un aparador de l’alimentació i l’hostaleria del futur. S’hi exhibeixen centenars de productes innovadors, entre els que destaquen els aliments funcionals que influeixen sobre algun aspecte de la salut. Per exemple, una costella enriquida amb Omega 3 i vitamines gràcies a la tecnologia 3D, o una cervesa sense alcohol i amb proteïnes concebuda per a la recuperació muscular.

També es presenten novetats plant-based i un ampli repertori de productes amb un plus de proteïna: des d’embotits a pa de motlle, passant per plats preparats.

El certamen també mostra propostes tecnològiques per fer més eficient l’hostaleria i transformar el món de la restauració, com om ara envasos amb etiquetes intel·ligents, solucions d’IA capaces de predir la demanda d’un producte o els robots cambrers i netejadors connectats a solucions integrals.

Nous sabors i formats i més tecnologia aplicada a la restauració

Entre els productes innovadors que es presenten en aquesta edició s’hi troben: Thrive, una cervesa sense alcohol i enriquida amb proteïnes i vitamines concebuda per a la recuperació muscular. O ‘Upgrated meat’, una costella creada amb carn magra a la qual se li ‘imprimeix’ greix vegetal, sense colesterol, Omega 3, vitamina D i magnesi gràcies a la tecnologia 3D de Cocuus. Un altre exemple és el batut de fruites BIO de Vicky Foods enriquit amb col·lagen i vitamina B que ajuda al manteniment de la pell i la musculatura i protegeix l’estrès oxidatiu.

Sota el mateix vector de salut, destaca una àmplia gamma de productes amb un plus de proteïna, com les noves línies de carnis +protein de Noel o El Pozo; el condiment amb gust d’all i parmesà de Tentorium Energy que, alhora, és un complement nutricional (43% proteïnes); el pa de motlle Best Diet, amb 170% més de proteïnes i un 80% menys de carbohidrats; o Wovo, una alternativa als lactis i begudes vegetals, elaborada a base de clara d’ou.

El subsector plant based, basat en proteïnes vegetals, també presentarà novetats com un farcit de burrets deshidratat vegà (Nuveg), tires de xai elaborades amb proteïnes de pèsol, blat i soja (PLNT) o el bacó i foie de base vegetal de Foodys.

Com a exemples de nous sabors s’hi troba la fruita en esferes d’Eurocaviar de mango, gerds i cítrics; la ginebra artesana elaborada amb olives arbequines i llavors de coriandre de Gaudea o el te verd Bubble Tea amb bombolles de gelatina de fruita que exploten a la boca.

Pel que fa a formats sorprenents, s’hi troba el Colacao en galeta i el Kit Kat per untar o com a cereal; el pernil o el bròquil en format xip per a aperitiu de Snack´inForYou; o el snack de textura cruixent i alt en proteïna que elabora Gala Foods només amb ou.

Dins del menjar precuitat, per exemple, Aneto presenta el seu brou miso per a ramen; Ozturk el seu kebab gourmet llest en 5 minuts i Emcesa la seva barbacoa sense barbacoa: carn cuinada amb brases de carbó que, amb un toc de deu minuts al forn o microones, es pugui gaudir a casa.

Alimentaria & Hostelco 2024 ocupa 100.000 m2 nets i 7 pavellons, la pràctica totalitat del recinte Gran Via de Fira de Barcelona. Tancarà portes el dijous 21 de març.