La biblioteca Josep Janés, de Collblanc-la Torrassa, acull durant aquest mes de febrer l’exposició “Memòria de la lluita veïnal a L’Hospitalet” que ha promogut el Centre d’Estudis de L’Hospitalet.
Un seguit de plafons de fotografies i textos reflecteixen el context de la creació de la majoria de les entitats veïnals, entre el final de la dictadura i el retorn de la democràcia, i també el seu paper en la reivindicació d’equipaments culturals, educatius i esportius i serveis que milloressin la ciutat.
Els plafons també presenten la informació amb dues referències temporals: des de 1970 fins l’any 2010. I des de l’any 2010 cap endavant, amb l’objectiu de reivindicar la vigència del teixit veïnal. En aquest sentit, Marta Baquedano, membre del Centre d’Estudis i comissària de la mostra, explica que “hem recollit la informació de tota la història però també creiem que és important centrar-nos en l’actualitat i saber que el moviment veïnal existeix, segueix viu i que cal la participació de la població”.



En el cas de Collblanc-La Torrassa, l’associació de veïns i veïnes aporta un mural de finals dels anys 70 amb reivindicacions diverses, algunes de les quals, com les escoles bressol, o l’especulació del sòl encara estan vigents.
L’exposició sobre la trajectòria del moviment veïnal ja s’ha pogut veure a Santa Eulàlia i la Florida i ara, a Collblanc-la Torrassa. El propòsit és que es pugui visitar a la resta de barris de la ciutat.

