Francisco Javier Rodríguez, coordinador del llibre La Florida-Les Planes 100. Història de dos barris de l’Hospitalet, creu que l’esperit combatiu és l’element que més els caracteritza.

Per fer el llibre, que s’ha presentat aquesta setmana, el periodista, historiador i membre del Centre d’Estudis de L’Hospitalet, ha comptat amb la col·laboració dels veïns: “Ha estat un projecte dens, de dos anys i mig d’activitat”. Rodríguez ha apuntat, en declaracions a l’Entrevista de l’Informatiu, que “a més d’aquesta investigació històrica, hi ha l’esperit humà, aquesta espontaneïtat que li donen els tallers que hem fet, per tal que no fos una obra purament acadèmica”.

Els veïns de La Florida i les Planes han participat en l’elaboració del llibre a través de quatre tallers realitzats gràcies a un projecte del Pla Integral les Planes – Blocs Florida, “la gent s’ha sentit seu el projecte, ha participat i ha dit la seva” i ho demostra la crida que es va fer de recapte de fotos “hi ha veïns que han aportat autèntiques joies, que fins i tot han passat a formar part de l’arxiu del Centre d’Estudis”.

Rodríguez ha estat recopilant durant més de dos anys informació sobre el centenari de la Florida i les Planes: “Són uns barris que van nèixer del no res” ha manifestat l’escriptor “tot allò eren vinyes, gairebé no hi havia ni masies, i cent anys després és un dels barris més densos del continent europeu“.

Per a Rodríguez la història de la Florida i les Planes no s’entendria “sense la lluita constant per millorar les coses, que encara és present amb els problemes i reptes que té el barri, i que tenen molt a veure amb els reptes que hi havia fa 40-50 anys”.

Precisament Rodríguez s’ha referit als reptes que té el barri en el futur: “Els estereotips i la visió del barri fora de les seves fronteres, i òbviament les qüestions de civisme i convivència que també s’han abordar”.