Amb l’objectiu de reforçar el clima de convivència, prevenir els diversos tipus de violència i fomentar el respecte per la diversitat, els departaments d’Educació i Igualtat i Feminismes de la Generalitat donaran un nou impuls a la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situacions de Violència (USAV).

Per incidir en la prevenció d’aquestes situacions de violència, des de masclisme al racisme, passant per la lgtbiq+fòbia i la discriminació per raó del propi cos, entre d’altres, la Generalitat reforçarà les vies de comunicació perquè l’alumnat que visqui algun episodi de discriminació en faci ús. Serà a través d’una aplicació web, d’un telèfon de dilluns a divendres, que fora d’aquest horari derivarà les trucades, i d’un correu electrònic. A més, facilitarà vídeos de sensibilització i altre material didàctic per treballar aquests temes a l’aula.

Les conselleres d’Educació, Anna Simó, i d’Igualtat i Feministes, Tània Verge, han presentat aquest servei coincidint amb una visita a l’institut Apel.les Mestres del barri de Sanfeliu de L’Hospitalet. Ambdues han destacat que la USAV és un canal totalment anònim i segur i han animat a fer-lo servir, tant si s’han patit situacions de violència i discriminació de forma directa com si han presenciat.

Anna Simó ha declarat que “cal denunciar les situacions de violència “perquè si algú gira l’esquera al patiment d’un company tems després no se’n panedeixi d’haver estat còmplice”. I Tània Verge ha destacat que d’aquesta manera “no només transformeu el vostre centre educatiu sinó que també transformeu la societat perquè això és un aprenentatge per al dia a dia”.

En el que portem del curs 2023-2024 s’han registrat més de 300 nous casos de violència als centres educatius, la majoria per assetjament entre alumnes, seguits de maltractament infantil i adolescent. I des de a posada en marxa del servei, l’any 2021, s’han atès un total de 3.039 caos.

L’Apel·les Mestres, centre de referència

La Generalitat ha triat l’institut Apel·les Mestres, de L’Hospitalet, per presentar aquesta nova etapa de la Unitat d’Atenció a l’Alumnat en Situacions de Violència perquè és un centre de referència en gestió de conflictes, prevenció de la discriminació i pràctiques restauratives de mediació.

En aquest centre de secundària de Sanfeliu hi ha equips d’alumnes  que se n’ocupen de la visió de gènere, diversitat i masclisme, mediació a les aules i pràctiques restauratives per gestionar conflictes.

Henar Reyes Santos, alumna de l’institut Apel·les Mestres, ha explicat que participar en aquestes dinàmiques tenen repercussió a l’aula perquè “a les classes ordinàries hi ha més participació perquè hi estem acostumats a expressar-nos”.

La unitat USAV està connectada amb tots els serveis de la Generalitat relacionats amb aquests casos, com la DGAIA, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, els Mossos d’Esquadra i els centres de salut.

Com s’activa?

Si vius o ets testimoni d’una situació de violència entre l’alumnat activa l’USAV, a Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de Violència. Mitjans de contacte:

📞 900 923 098

💬 usav.educacio@gencat.cat

💻 usav.educacio.gencat.cat