L’Hospitalet comptarà a partir de la tardor amb un SIE, el Servei d’Intervenció Especialitzada de la Generalitat per atendre les víctimes de les violències masclistes.
Així ho ha avançat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, en declaracions als Mitjans de Comunicació de L’H durant un acte de la plataforma Gent de L’Hospitalet, vinculada a Esquerra Republicana.
Aquest recurs, que fa anys que es reivindica, s’ubicarà a la zona nord i serà complementari als serveis municipals del CAID ja existents.
En aquest sentit, Verge ha explicat que “ens hi vam comprometre i serà una realitat en breu. Era evident que l’atenció a les violències masclistes a la segona ciutat del país necessitaven ser reforçades”.
Els SIE, que en l’últim any van atendre 12.263 casos, ofereixen un acompanyament integral i gratuït a noies i dones adultes que pateixen violència masclista, a més dels seus fills i filles.
El de L’Hospitalet serà un dels set SIE que els pressupostos del Departament preveuen obrir a Catalunya al llarg del 2024, i que ampliaran la xarxa fins als 24 centres.
Davant d’un hipotètic canvi de govern després de les eleccions, Verge assegura que “és un procés que hauria de seguir, perquè hi ha tota una planificació de serveis feta amb l’objectiu de l’equitat territorial i de la incorporació de més professionals al servei”.
La salut, un àmbit de desigualtats entre dones i homes
Tània Verge ha fet aquest anunci en el marc del col•loqui “Salut i Dona”, que ha comptat amb la participació de la consellera i de professionals de l’àmbit sanitari.
En el debat s’ha posat de manifest que el model sanitari, tradicionalment construït des d’una mirada masculina, genera desigualtats que afecten a la salut de les dones. I és que, sovint, no s’han tingut en compte les diferències biològiques en àmbits com la investigació, el diagnòstic de malalties o els tractaments.
Per Anna Pujol, metgessa de família i comunitària experta en perspectiva de gènere, “un dels exemples paradigmàtics és el cas de l’infart agut de miocardi, que històricament presentava una simptomatologia que s’havia estudiat en els homes. Amb els anys s’ha anat descobrint que les dones poden tenir uns altres símptomes, com dolors a l’estómac o a la mandíbula”.
El biaix de gènere també afecta, molt especialment, a la salut sexual i reproductiva. “Hi ha moltes dones que encara creuen que tenir dolor menstrual o sagnar durant set dies és normal, i no ho és. És important transmetre aquesta informació perquè les dones s’empoderin també amb la seva salut”, assenyala Pujol.
Un altre factor de desigualtat en l’àmbit de la salut és la pobresa menstrual. En aquest sentit, la consellera d’Igualtat i Feminismes ha posat en valor la gratuïtat dels productes menstruals reutilitzables que impulsa la Generalitat.
Durant l’acte de la plataforma ciutadana Gent de L’Hospitalet també s’ha reivindicat l’abordatge de la salut mental amb perspectiva de gènere.