La Generalitat ha acceptat a tràmit la petició del Grup de Patrimoni de L’Hospitalet que sol•licita que la zona natural i agrícola de Cal Trabal – Riu Llobregat sigui catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional. El col•lectiu ha assenyalat que aquest és un pas endavant per garantir jurídicament la conservació de l’espai. 

La Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat ha admès a estudi aquesta demanda, fet que des del col•lectiu valoren molt positivament, tot recordant l’alt valor mediambiental, cultural i històric de la zona.

Anabel González és membre del Grup de Patrimoni i del col•lectiu ‘No Més Blocs’ i assenyala “que només que hagin d’estudiar l’informe i la zona és un petit pas que hem donat perquè es conservi la zona”.

Així, el grup va presentar un complet estudi sobre la darrera zona agrícola de la ciutat, un espai actualment catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local i del que, asseguren, està maltractat per les diferents administracions. Recorden, que en l’actual context d’emergència climàtica i amb el deteriorament del patrimoni, és encara més necessari defensar Cal Trabal. Cristóbal Jaume, del Grup de Patrimoni, recorda que “l’espai té valors potents per declarar-se BCIN, com el valor paisatgístic, històric, mediambiental, educatiu i arquitectònic”.

Per al col•lectiu, la qualificació de BCIN, seria un pas endavant per la conservació de l’espai. Manuel Domínguez, president del Centre d’Estudis de L’Hospitalet, ha afirmat que en cas d’aprovar-se la nova validació, la zona de Cal Trabal “seria gairebé intocable pel reconeixement del seu valor. Seria un escàndol superlatiu la destrucció de part d’un BCIN. Per tant, esperem que hi haurà una major protecció”.

Ara, la Generalitat ha de realitzar les valoracions per catalogar l’espai agrícola de Cal Trabal i el conjunt amb el riu Llobregat. Un procediment que es pot allargar, però que tal com assenyala el Grup de Patrimoni, pot empènyer a les administracions a replantejar les estratègies emprades fins ara en la conservació del medi natural a L’Hospitalet.