La Coordinadora de Colles Geganteres de L’Hospitalet va engegar el projecte ‘La geganta vol tenir nom’ per donar-li una identitat a la Geganta Romana, coneguda com a Esposa d’en Jaume I. Infants de la ciutat han pogut també dir la seva en la tria del nom. Una altra geganta també ha estat batejada: la geganta del barri de Sanfeliu que a partir d’ara és la iaia Feli.

Esposa d’en Jaume I. Aquesta era la manera de referir-se a la Geganta Romana fins ara. 95 anys després tindrà una identitat pròpia i aquest diumenge serà batejada amb el nom de Violant d’Hongria. Aquesta nova identitat s’ha imposat per davant de les altres dues dones que va tenir Jaume I: Elionor de Castella i Teresa Gil, per la seva rellevància històrica.  Diumenge, 26 de març, tindrà lloc el bateig.

“Vaig fer una recerca entorn les tres dones principals a la vida de Jaume I i es va determinar que Violant d’Hongria era la més representativa perquè, a banda de ser la seva dona en un moment d’expansió de la corona pel tot el Mediterrani, va demostrar que era una dona amb molta empenta, que va tenir el seu pes també dins de la política i que era una dona amb tarannà”, ha explicat Judith Barnés, gestora cultural i humanista.

Paral·lelament a l’estudi que es va realitzar de les esposes de Jaume I, la Coordinadora de Colles Geganteres de L’Hospitalet ha donat a conèixer els possibles noms que podria tenir la geganta entre els infants de la ciutat.

Un exemple és l’Escola Santiago Ramon y Cajal on els alumnes de cinquè han conegut la història de Jaume I i les seves esposes i han fet una votació per escollir un nom. I el resultat ha estat el mateix: Violant d’Hongria s’ha imposat entre els alumnes.

El bateig de la geganta serà aquest diumenge al matí a la plaça de l’Ajuntament amb un acte que començarà a les 10h amb la plantada de gegants i bestiari i una cercavila. I després del bateig, començarà un any molt important per a la geganta perquè tothom en conegui la seva nova identitat. “Habitualment, a les cercaviles, el gegant va primer, i aquest any serà el revés, per donar-li més importància i perquè ella és la protagonista aquest any”, ha explicat Miguel Escamilla, vicepresident de la Coordinadora de Colles Geganteres de L’Hospitalet.

Un altre bateig, el de la iaia Feli

El passat cap de setmana es va batejar una altra geganta femenina: la geganta de Sanfeliu. El seu nom ha sorgit també d’un procés participatiu, en què els infants han tingut especial rellevància. Finalment, va guanyar “la iaia Feli” com homenatge a la gent gran i en especial a les dones treballadores dins i fora de casa.

La geganta del barri Sanfeliu va sorgir el 2021 amb l’objectiu de crear un element comú i identificador per totes les persones del barri Sanfeliu.

Aquest projecte ha culminat el 18 de març del 2023 amb el bateig de la primera geganta del barri Sanfeliu.