La fins ara coneguda com a Esposa d’en Jaume I, el gegant romà, ja té nom propi. Violant d’Hongria, una de les tres dones de Jaume I el Conqueridor, va impulsar la conquesta del Regne de València el 1238 i va participar activament en la política reial.

El nom ha estat escollit de forma popular amb la participació d’infants de la ciutat, a través del projecte “La geganta vol tenir nom”, impulsat per la Coordinadora de Colles Geganteres de L’Hospitalet. Violant d’Hongria ha guanyat les altres dues opcions: Elionor de Castella i Teresa Gil, les altres dues dones de Jaume I. Miguel Escamilla, vicepresident de la Coordinadora de Colles Geganteres de L’H, ha afirmat “per nosaltres és una injusticia que una geganta de noranta cinc anys no tingui nom i que només et puguis referir a ella com l’esposa de Jaume I, és per això que avui la batejem de manera laica amb el nom de la dona que va tenir el seu pes en un moment d’expansió de la corona d’Aragó”.

La Festa de Bateig s’ha fet aquest diumenge amb la plantada dels gegants dels barris a la plaça de l’Ajuntament; després han arribat els gegants i el bestiari de la ciutat, a la plaça de Lluís Companys i Jover. Tot seguit, la cercavila de gegants ha recorregut els carrers del centre de la ciutat amb la geganta Violant d’Hongria encapçalant, per primer cop, la cercavila. M. Ángeles Sariñena, tinenta d’alcaldia de Relacions Ciutadanes, ha explicat que “avui és un dia molt especial perquè que la geganta de la nostre ciutat tingui el nom que li correspon significa donar visibilitat a les dones que han tingut una rellevància històrica i moltes vegades s’han mantingut en l’anonimat”.

La Festa ha acabat amb els balls protocol•laris de l’Àliga i els balls dels gegants romans i els gegants grecs de L’Hospitalet.

Els gegants romans van renovar el seu vestuari a finals del 2021. Els vestits actuals estan inspirats en els originals que portaven l’any 1928, quan ara fa gairebé un segle van sortir per primera vegada.