La Fundació Sant Roc, dedicada a l’acompanyament a la gent gran, ha celebrat els 30 anys de l’inici del projecte que la va fer néixer: la residència i centre de dia Jericó, ubicades a Sant Josep. Un acte als jardins de Can Sumarro ha servit per recordar els inicis i per homenatjar les persones que en van prendre part.

Aquest equipament fa tres dècades el va promoure un petit grup de feligresos de la parròquia de Sant Josep que va veure la necessitat de posar solucions a la manca d’equipaments per a la gent gran que patia el barri. Dos d’aquests feligresos van ser el Josep Maria Allende i el Manel Tena.

A l’acte celebrat dijous al vespre a Can Sumarro les seves filles van voler recordar la fita que es van marcar els seus pares als anys 90. Amb l’ajuda desinteressada de molts altres voluntaris, van aconseguir obrir el centre de dia Jericó que es completaria més tard amb places de residència.

Marta Allende explicava que “els nostres pares anaven a la parròquia de Sant Josep i allà tenien amistat amb altres veïns que van reflexionar sobre la necessitat d’un centre per a gent gran al barri”.

“Llavors des de la parròquia van començar a fer socis, a recaptar diners, a picar a la porta de l’Ajuntament i quan ja tenien una mica de fons, van obrir un centre de dia”, continua Maria Tena.

El primer equipament s’ubicava en un petit local i per gestionar-lo els veïns van constituir l’entitat Associació Pro Residència Gent Gran de l’Hospitalet. Posteriorment, amb la consolidació del projecte, es va traslladar a l’actual emplaçament del carrer Mestre Candi.

Tàndem amb la Fundació Santa Eulàlia

Trenta anys després, la Fundació Sant Roc fent tàndem amb la Fundació Santa Eulàlia amb qui manté un conveni de gestió participada i comparteix recursos, tenen en marxa diversos projectes d’acompanyament a la gent gran. Només durant el 2022, conjuntament van atendre 3.425 persones com a beneficiàries dels serveis i programes, entre ells les 289 llars a on viuen persones grans amb risc d’aïllament social.

Foto Gabriel Cazado

Josep Maria Chalé, president del Patronat de la Fundació Sant Roc, es mostra satisfet de l’evolució del projecte. “Hem anat creixent poc a poc. Hem creat una residència, fem activitats d’estimulació cognitiva i ara, també, donem suport a domicili, acompanyant a la gent gran quan han d’anar al metge o a comprar”. Ara, miren al futur amb la voluntat de continuar adaptant-se a les noves necessitats de l’actual població sènior.

Durant l’acte de celebració s’ha descobert l’obra que l’artista Xavier Roda ha fet per commemorar el 30è aniversari de la Fundació Sant Roc.