L’oferta de lloguer als portals immobiliaris s’ha disparat més d’un 30% després de caure el decret llei del Govern que regula el lloguer de temporada. No obstant això, des de la Cambra de la Propietat Urbana no han detectat que a L’Hospitalet l’efecte hagi estat el mateix.

Altrament, Anna González, gerent de l’entitat determina que “hem notat un canvi des de l’últim trimestre del 2023, una caiguda dels pisos de lloguer arran de la posada en marxa de la llei d’habitatge” però respecte a aquest decret de temporada “no hem notat gaire l’efecte”, possiblement perquè la seva validesa ha durat molt poc temps.

González també comenta que un dels problemes del decret impulsat pel govern d’Esquerra Republicana i tombat per la Diputació de Barcelona era que “la Generalitat estava regulant l’arrendament de temporada que és una competència de l’Estat“.

Respecte a la llei de l’habitatge que sí ha tingut un impacte en la ciutat, la gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de L’Hospitalet creu que “té coses positives, si més no, les nostres opinions des del seu estudi o l’avantprojecte, ja preveien que no era un instrument que podria solucionar la problemàtica de l’habitatge“. Afegeix que és una “llei molt electoralista, sense consens dels partits polítics i sense opinió dels agents que realment en saben”.

Un altre dels problemes de la gestió de l’habitatge és que hi ha fins a nou legislacions diferents. Anna González determina que des del punt de vista del propietari aquest fet “es troba en un estat d’inseguretat jurídica“.

L’experta també explica per què L’Hospitalet ha esdevingut la tercera localitat espanyola amb més demanda de lloguer: “Pels moviments migratoris, pels centres de producció, el tema del turisme també concentra població, i L’Hospitalet evidentment està al costat de Barcelona”. Per aquest motiu, els perfils de persones que busquen un pis de lloguer a la ciutat han canviat. “Hem comprovat des de la Cambra que per exemple fa uns anys els demandants dels pisos de lloguer eren d’altres nacionalitats i ara ja no”.