Aquest curs 2023/2024 s’ha fet realitat una de les velles reivindicacions dels estudis d’Infermeria. Des d’ara, l’antiga escola passa a ser la nova Facultat d’Infermeria, un canvi que permetrà guanyar en autonomia.
Una independència que és oficial des de l’1 d’octubre, moment en el qual es va inscriure en el Registre d’Universitats, Centres i Títols (RUCT) del Ministeri d’Universitats. Un fet històric que l’antic director de l’Escola i actual degà en funcions, Joan Maria Estrada, explica amb satisfacció: “Orgullosos i emocionats. És un deute històric que tenia la Universitat de Barcelona amb l’ensenyament d’infermeria”.
“No és només per la feina feta per l’escola, hem patit també una pandèmia que ha posat en relleu el pes de la professió”, explicava Estrada en referència a l’actuació dels serveis sanitaris durant la crisi de la Covid. “Ser una facultat ens permetrà generar nous projectes i reptes”, sentencia.
L’alumnat, per la seva banda, no veurà afectat el seu dia a dia, ja que el pla d’ensenyament i el professorat encara seran els mateixos. “Però no té preu que es puguin graduar en Infermeria dins la Facultat d’Infermeria. Fins ara ho feien a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut”.
Els estudis d’infermeria, cada cop més importants
El pas a facultat confirma una constant. La professió d’infermeria, i els seus estudis universitaris, són cada cop més importants i prestigiosos. El curs passat es van oferir 140 places més a la Universitat de Barcelona, arribant a les actuals 530. 395 d’aquestes són del Campus de Bellvitge.
A més, en Catalunya, en total, hi ha 2745 places d’estudis d’infermeria, 1380 de les quals són públiques. El creixement de l’oferta és una necessitat ja que es calcula que en els pròxims cinc anys es podrien jubilar entre 6.000 i 8.000 infermeres.