La fàbrica de ceràmica i rajoles Cosme Toda celebra el seu centenari i la plataforma Stop Massificació organitza un seguit d’actes en aquest espai el proper dissabte 18 de novembre a partir de les 11 del matí.
El Centre d’Estudis de L’Hospitalet se suma a aquesta commemoració amb la intervenció de Gerard Lara Piguillem, divulgador de patrimoni i membre del CEL’H, a la taula rodona que portarà per títol Cosme Toda i ara què? També hi haurà una manicletada i un pica pica amb música en viu.
Patrimoni de la ciutat
Cosme Toda és un dels grans complexos industrials que encara queden a L’Hospitalet, protegit com a Bé Cultural d’Interès Local. La fàbrica estava especialitzada en ceràmica. Construïa rajoles i també per a edificis. És un dels complexos que més ha influït en l’evolució econòmica de la ciutat.
A l’espai de l’Entrevista de l’Informatiu, la presidenta del Centre d’Estudis de L’Hospitalet, Carme Rimbau, ha explicat que a finals de l’any 1800 es van crear moltes indústries de ceràmica a diferents bòbiles de la ciutat. El senyor Cosme Toda era terrissaire i va arribar a la ciutat on va posar en marxa la seva pròpia empresa. La fàbrica es va construir en etapes, la primera, de l’any 1883, de la mà del mestre d’obres Marià Tomàs i Barba, tot i que la construcció més emblemàtica i coneguda és del 1923, obra de l’arquitecte Ramon Puig i Gairalt que va construir un edifici de maó vist que esta reconegut com a un dels elements més importants del patrimoni industrial de la ciutat.
Durant la Guerra Civil, l’empresa va ser col·lectivitzada, com la resta de les indústries de la ciutat. A més, es va dedicar a la fabricació de material bèl·lic i va patir l’any 1938 va patir una gran explosió.
El futur de l’antiga fàbrica
L’any 1995 la fàbrica tèxtil Tecla Sala es va convertir en el que és ara, la Biblioteca i el Centre d’Art Contemporani. Segons, Rimbau “el futur de Cosme Toda ha de passar pel poble, com va passar amb la Tecla Sala. És un dels pocs grans espais que es pot aprofitar en benefici del veïnat”.
L’espai de Cosme Toda ha estat un punt de polèmica a la ciutat. Rimbau ha recordat el pla urbanístic que ha portat a la construcció de 885 habitatges que s’ha construït al voltant de l’antiga fàbrica, un fet que ha aixecat veus en contra com la de la plataforma Stop Massificació, que ha lluitat perquè es disminuís la quantitat d’edificació i per respectar el patrimoni de la ciutat.