En els darrers anys, la Federació d’Associacions de Veïns de L’H ha recollit més de 1.500 reclamacions de persones usuàries dels Centres d’Atenció Primària i hospitals públics de la ciutat. Es tracta de la Federació que més formularis de reclamacions ha registrat a tota Catalunya. La principal queixa dels ciutadans és la demora en la visita al metge de família i a les proves diagnòstiques.

Les retallades a la sanitat pública catalana de l’any 2010 no s’han recuperat més d’una dècada després. Ho ha tornat a denunciar la Federació d’Associacions de Veïns de L’H, que cada dimarts es desplaça a les portes d’un Centre d’Atenció Primària de la ciutat per ajudar als pacients a presentar reclamacions per haver rebut un servei públic deficient.

La FAAVV L’H gestiona reclamacions i fa el seguiment

“La campanya d’informació i gestió de reclamacions al Cat Salut continua sent molt necessària, ja que a tots els CAP’s manquen professionals: metges de família, personal d’infermeria”, assegura Félix Redondo, vicepresident de la FAAVV de L’Hospitalet.

De la seva banda, Gregorio Martínez, president de l’AAVV de Can Serra, comenta que “la primera dificultat és que no hi ha una atenció ràpida. Volem que la primera cita amb el metge de família sigui amb un màxim de 48 hores.

Des de la Federació d’Associacions de Veïns de L’H també consideren que l’atenció telefònica, enlloc de la visita personal al CAP, sí que tenia sentit en època de pandèmia, però no actualment. A banda de ser impersonal, denuncien que no és eficient. “Hauria de desaparèixer. A vegades les trucades són molt incòmodes. Et poden trucar quan estàs pel carrer o en el transport públic. En situacions que no vols explicar davant de desconeguts els treus problemes de salut”, ha dit Gregorio Martínez.

Una altra queixa recorrent és la poca comunicació entre pacient i centre de salut. Sobretot a l’hora de saber si finalment hi ha hagut una derivació a l’especialista.

El proper dimarts 19 de març, la Federació d’Associacions de Veïns de L’H es desplaçarà al CAP del barri de Sanfeliu per seguir amb la seva campanya informativa.