La fotoperiodista Pilar Aymerich comenta amb passió la seva primera exposició retrospectiva. Dona detalls de la seva trajectòria, on ha estat testimoni de manifestacions, vagues i d’altres moviments socials que ha capturat a través de la seva inseparable càmera.

“Les coses que has fotografiat no se t’obliden. Moltes persones que venen a les visites guiades diuen: quina memòria que tens! I en realitat, a través de la càmera, fixes les imatges a la memòria”, assegura Pilar Aymerich.

A través d’una mirada social va captar el final de la dictadura feixista de Franco i la porterior Transició espanyola. Les seves imatges, sempre carregades d’una narrativa molt potent, ha inspirat a molts i moltes fotoperiodistes.

“Mires amb enrere com ha sigut la teva vida, i llavors veus que també has deixat una empremta, un projecte d’imatges del que és el fotoperiodisme per mi. Això sempre et fa il·lusió perquè penses que no ha sigut una vida gratuïta”.

Però no només ha influenciat a fotoperiodistes, la seva obra encara serveix per transmetre consciència històrica i de classe a les noves generacions. “Es queden també una mica parats de pensar: tot això passava en aquella època? Perquè això a les escoles no s’explica. Cal recordar que hi ha hagut un moment que la gent va sortir al carrer demanant drets, demanant democràcia. Quan veuen les imatges entenen que va ser un moment molt important pel país”.

La mostra fotogràfica “Pilar Aymerich. Memòria viscuda” tancarà la seves portes aquest diumenge 30 de març al Centre d’Art Tecla Sala amb entrada gratuïta.