El ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat el pressupost per l’any vinent, que serà en concret de 1.243,78 milions d’euros. El projecte ha comptat amb el vot a favor dels grups polítics del PSC, Junts, ERC, En Comú Podem, PP, TxT (Tots per Terrassa), Junts per Igualada i Impulsem el Penedès, i el vot en contra de VOX. Aquesta xifra suposa un increment de 156,34 milions d’euros) respecte de les previsions inicials de l’any 2023.
La presidenta de la Diputació, Lluïsa Moret, ha explicat que “iniciem un nou mandat amb la voluntat, com sempre, de ser útil als municipis; com sempre, de donar resposta a les necessitats reals de les administracions locals, que són les més properes i les que coneixen amb més intensitat els problemes i els reptes que s’han d’afrontar” a nivell local.Moret ha destacat el fet que “hem demostrat que, per sobre dels matisos i de les sigles, el primer de tot és la gent i els municipis”.
Des de l’administració provincial afirmen que els comptes mantenen l’equilibri pressupostari entre ingressos i despeses i no presenten dèficit. Aquest projecte de pressupost permet a la Diputació de Barcelona continuar, i fins i tot ampliar, el suport als municipis a través dels diferents instruments de cooperació local, amb la voluntat d’impulsar polítiques públiques de progrés que posin en valor les persones.
En aquest sentit, Moret ha recordat que, el de la Diputació, “és el quart pressupost més important del país, per tant crec que és molt important posar en valor aquest pressupost que creix”, un projecte que s’ha dissenyat i aprovat “amb voluntat de continuar assumint i donar resposta a les demandes i necessitats dels 311 municipis de la província de Barcelona”.
Primer pressupost del mandat
És el primer pressupost de l’actual mandat 2023-2027, fet pel qual és un pressupost de transició entre els dos mandats i, per aquest motiu, incorpora un conjunt de compromisos pendents dels plans impulsats durant els últims quatre anys.
Els comptes se centren també en la lluita contra l’emergència climàtica, i en promoure nous objectius estratègics i de futur, incloent-hi el dret a la cura, als usos del temps i a una digitalització inclusiva que no deixi ningú enrere, així com tot el que tingui a veure amb la innovació en les polítiques públiques.
El projecte de pressupost per a l’any que ve referma el paper de la Diputació de Barcelona a l’hora de treballar per tal que cap municipi es quedi enrere en la millora dels serveis públics de qualitat; així com també de continuar vertebrant un sistema cada cop més robust i flexible de suport als governs locals, contribuint a enfortir l’autonomia i el dinamisme locals per deixar enrere el llast d’uns anys especialment difícils.
Aquesta aposta pel municipalisme permet, tal i com ha assegurat Lluïsa Moret, “potenciar i garantir l’autonomia de les administracions locals i, per tant, dels ecosistemes locals del territori”.