L’associació Llegat Jaume Botey i Vallès ha celebrat la tercera trobada anual de l’entitat, que en aquesta edició s’ha fet en la col·laboració amb la Fundació Pere Casaldàliga, a la Casa de Reconciliació, a Can Serra.
L’eix central de la trobada anual ha estat la descolonització i ha comptat amb la participació del frare dominic José Fernández, impulsor de l’Agenda Llatinoamericana al Brasil. Fernández ha apropat, als assistents, la realitat dels moviments socials al sud global.
Pilar Massana, presidenta honorifica de l’entitat creu que “aquesta tipus de debats sobre la relació entre el nord i el sud ens ajuden a conèixer i construir, des de de la horitzontalitat i la comprensió, un altre món possible”.
Les figures de Jaume Botey i Pere Casaldàliga han estat molt presents durant l’acte. S’ha recordat el paper dels dos activistes, en projectes per garantir els drets humans a l’Amèrica Llatina. “El treball per la defensa de les persones, el reconeixement de les cultures i les causes del Brasil, que tenia en Pere, estan molt lligades a la feina que va fer sempre en Jaume”, explica Fina Farrés, membre de la Fundació Pere Casaldàliga.
L’acte també ha comptat amb una taula rodona formada per les entitats Mujeres Migrantes, Sindicat de Manters, Sos Racisme i La Florida s’aveïna, que han parlat sobre com és la seva feina a Catalunya.
En record de Jaume Botey
L’entitat Llegat de Jaume Botey té com a objectiu preservar, difondre i fomentar tota la feina que va fer al llarg de la seva vida Jaume Botey com a educador, professor, teòleg i pacifista, entre altres.
Jaume Botey, que va morir al febrer del 2018, va estar molt vinculat a moviments socials, de teologia, de solidaritat i per la pau, tant a la ciutat com fora d’ella. Va ser el primer regidor d’educació a l’Ajuntament amb el PSUC (1979-1983) i regidor de l’oposició del 87 al 95. En l’àmbit política, va ser un dels fundadors d’Iniciativa per Catalunya i d’Esquerra Unida.
L’educació va ser un altre dels eixos de la seva vida. Va ser un dels fundadors de la Casa de la Reconciliació a Can Serra, un barri pel que va lluitar molt. Des d’allà va promoure les escoles d’adults. També va ser professor de l’institut Torres i Bages i posteriorment, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona. Així mateix, va ser també fundador del Centre d’Estudis de L’Hospitalet, entitat de la qual era membre de la junta directiva actualment.
Igualment va ser un dels promotors de la lluita per una renda mínima garantida. Ja havia estat promotor d’una altra plataforma reivindicativa: la plataforma Aturem la Guerra.