L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge porta a terme un estudi anomenat Predicop que analitza l’efecte positiu de portar una dieta saludable i de fer exercici en les dones que han patit un càncer de mama. Gràcies a un acord amb l’Ajuntament, els diners solidaris que s’obtinguin de la Cursa Nocturna d’enguany aniran a parar a l’estudi Predicop.

Predicop és un assaig que es durà a terme en diversos centres de salut i que inclou 2.108 dones de Catalunya, de 18 a 75 anys, que ja han passat per un tractament estàndard contra el càncer de pit. 450 dones seran de L’Hospitalet. 

Les participants rebran un cop a la setmana un seguiment de la seva dieta i dos dies a la setmana d’activitat esportiva. Durant cinc anys, s’analitzarà a dones que segueixen aquesta forma de vida i a dones que segueixen el tractament estàndar. Després d’aquest temps, Predicop espera poder demostrar que controlar la dieta i l’acumulació de greix i l’esport millora el pronòstic del seu càncer, evita la metàstasi i millora la seva qualitat de vida i, en definitiva, la seva supervivència.

Predicop és un projecte particularment innovador, ja que no hi ha resultats sobre l’efecte combinat de la dieta i l’activitat física en la recurrència del càncer de mama. Quan els investigadors l’arribin a concloure proporcionarà eines i recomanacions d’estil de vida que tindran un impacte –clar i a curt termini– en la vida de les dones que l’han patit.

“La intenció és que les dones que han patit un càncer de mama puguin gaudir d’un seguiment de la seva dieta i la seva activitat física al Centre d’Atenció Primària, com si es tractés d’un tractament farmacològic”, “explica Noémi Travier, investigadora de l’iCO-L’Idibell.

Carlota Castro, nuctricionista del programa Predicop afegeix que mai s’ha fet un estudi d’aquesta envergadura que estudia de forma conjunta dieta i esport.

Cursa nocturna i solidària

Una de les novetats de la Cursa Nocturna de L’H 2016 serà precisament que el euro que poden lliurar voluntàriament totes les persones que s’inscriuen a aquesta competició anirà a parar a l’estudi Predicop.

La segona novetat de la Cursa Nocturna és el recorregut de la cursa de 10 quilòmetres, que canvia en relació a anys anteriors. La segona part del circuit transcórrer per l’avinguda Carrilet i Can Trias, fins a arribar a la plaça Europa. Fins ara els últims 5 quilòmetres passaven per la zona industrial del districte econòmic.

La 7a Cursa Nocturna Ciutat de L’Hospitalet es farà el dissabte 16 d’abril, a partir de les 21 hores, a l’entorn de la plaça d’Europa i del Districte Econòmic, en el marc de les Festes de Primavera de la ciutat. L’any passat hi van participar prop de 5.000 corredors. A hores d’ara, quan falta un mes per la seva celebració, ja hi ha un miler d’inscrits.

La inscripció a la cursa es pot fer a través de la pàgina web de la cursa.