Segons el darrer balanç de criminalitat del Ministeri de l’Interior, els fets criminals comesos a L’Hospitalet han pujat un 19,3% respecte el mateix període de l’any passat. En concret, s’hi han produït 5.176 fets delictius, dels quals 4.914 (+18,8%) corresponen a la criminalitat convencional i 262 (+28,4%) a la ciberdelinqüència.
En els primers tres mesos de l’any, a L’Hospilatet s’ha comès un homicidi consumat, quatre en grau de temptativa i un segrest.
D’altra banda, el total dels delictes contra la llibertat sexual s’han incrementat un 23,3%. De les 37 agressions que s’han comès a la ciutat, 16 han estat amb penetració, una xifra que suposa un 77,8% més que l’any passat.
També s’incrementa, en aquest cas un 28,1% i fins arribar als 469, el número de robatoris amb violència i intimidació, mentre que la pujada de robatoris amb força en domicilis i establiments se situa al voltant del 8%. També destaquen les sostraccions de vehicles, que passen de 51 casos a 110, així com una pujada del 38,7% dels furts, que suposen el tipus de delicte més nombrós, amb 1.989 fets.
Pel que fa a la criminalitat convencional, els únics fets que baixen són el tràfic de drogues (-33,3%) i les baralles i delictes de lesions (-21,7%). Un fet que contrasta amb el conjunt d’Espanya i Catalunya, on pugen sense excepció tots els tipus delictius, tot i que el total de criminalitat creix amb un percentatge menor que a L’Hospitalet (7,2% a Espanya i 11,3% a Catalunya).
Per sobre l’increment del conjunt de delictes convencionals, però, se situa la pujada de la cibercriminalitat, de la qual les estafes informàtiques en són el principal fet delictiu, amb 262 casos (+28,4%).
L’Ajuntament valora les dades de criminalitat
Amb tot, fonts municipals asseguren que a L’Hospitalet s’han articulat algunes respostes, com ara els dispositius policials TETRA i UNTOS. Es tracta d’operatius conjunts de la Guàrdia Urbana amb altres cossos policials centrats en aquells espais de la ciutat amb més delinqüència, incivisme i problemes de convivència. “Són dispositius que estan tenint un impacte positiu en la reducció d’alguns dels tipus delictius”, asseguren.
A més, alerten que l’equip de govern “porta molt de temps insistint a qui té la competència en matèria de seguretat de la necessitat de revisar a l’alça el nombre d’efectius dels Mossos d’Esquadra a la ciutat i de dotar-los d’estabilitat i més mitjans”.
Tot i això, assenyalen que “les polítiques de seguretat no poden ser només policials” i que “és necessari acompanyar-les de polítiques socials i d’integració i, sobretot, de polítiques actives de construcció d’un espai públic digne, accessible i igualitari”.
En aquest sentit, i en relació a l’increment de la ciberdelinqüència, recorden que “l’Ajuntament ha posat en marxa L’H 6.0, una estratègia per millorar les competències digitals de la població i acabar amb la bretxa digital que facilita aquests delictes”.