Tret de sortida a les celebracions del mig segle d’història de la Coral Xalesta. El primer dels actes de commemoració ha reunit alguns dels 250 cantaires que han passat per l’entitat al llarg d’aquestes dècades. Un retrobament que s’ha fet justament el dia que s’han complert 50 anys del primer assaig de la coral i en un espai, l’Harmonia, que va acollir l’entitat durant molts anys.
Durant l’acte s’han recordat alguns dels episodis més destacats de la coral Xalesta, des dels seus inicis amb només cinc integrants fins als concerts que han fet l’estranger. Un creixement musical que ha estat possible, en bona part, pels vincles socials entre els cantaires.
“A més de cantar som amics”, explica en Ramon Noró, portaveu de la comissió dels 50è aniversari de Xalesta. “La coral es va iniciar com un grup d’amics que volia cantar i això ha perdurat al llarg del temps. Però a banda de la part humana, des del punt de vista musical hem anat creixent”.
Una evolució que coneix de primera mà en Joaquim Miranda, fundador i director titular de la coral des dels seus inicis, el 1973, fins el 2017. “Quan vam començar cantàvem cançons molt senzilles i era difícil afinar, però mica en mica la Xalesta va anar aprenent i agafant experiència”, recorda.
Miranda, a més, explica que “al llarg d’aquests anys hem interpretat música tradicional catalana però també obres dels grans músics. Haver pogut portar a L’Hospitalet per primera vegada un rèquiem de Mozart és una satisfacció personal molt gran”.
I és que durant aquests cinquanta anys, la coral Xalesta ha impulsat la cultura a la ciutat, una tasca que ha comptat amb un reconeixement institucional per part de l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín.
Mig segle d’història que ha deixat un llegat musical molt ampli, que es podrà reviure amb els concerts d’aniversari que la coral Xalesta farà el mes de juny als barris de Bellvitge, Santa Eulàlia i el Centre.
Així, l’actual director de la Xalesta, Pol Pastor, explica que “cantarem una selecció de les millors obres dels 50 anys de trajectòria de la coral. Veurem el cant coral en totes les seves vessants, des de música tradicional catalana, música barroca o romàntica, contemporània o musicals”.
La celebració dels 50 anys de la Xalesta continuarà amb una taula rodona sobre música i pau i un concert final al Teatre Joventut dedicat a la diversitat religiosa i la tolerància.