El Departament d’Igualtat i Feminismes ha donat  els detalls del Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 que inclou la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones de Catalunya. Cada dona podrà recollir el producte que prefereixi a través d’un codi QR que es trobarà dins l’aplicació La Meva Salut.

Catalunya serà el primer país del món que repartirà gratuïtament productes menstruals reutilitzables i que té per objectiu garantir el dret a l’equitat menstrual, és a dir, assegurar l’accés a productes menstruals reutilitzables i a l’acompanyament i la informació de qualitat. A més  cal destacar que cada any a Catalunya es generen més de 9.000 tones de residus per l’ús de tampons i compreses d’un sol ús. 

Es podran recollir a les farmàcies adherides

Les farmàcies seran les encarregades de repartir els productes i oferir assessorament personalitzat en el moment de la recollida.  Les que hi formin part del tindran un distintiu que les identificarà i les acreditarà com a punt autoritzat de distribució. Els productes disponibles a les farmàcies seran copes menstruals, calces i compreses de tela. Cadascú podrà escollir un dels tres productes en funció del que millor s’adapti a les seves necessitats. Per recollir el producte caldrà presentar un codi QR individual i intransferible que es trobarà a l’aplicació La Meva Salut del Departament de Salut. En cas que algú tingui alguna dificultat, el personal farmacèutic oferirà suport per obtenir el codi dins l’aplicació i garantir, així, l’accés a tota la ciutadania.