La Farga Centre d’Activitats ha estat l’escenari aquest diumenge de la festa que ha organitzat la comunitat Sikh a Catalunya amb la col·laboració de l’Associació Indian Culture Centre per celebrar l’aniversari del desè Gurú de la religió Sikh.

El sikhisme és la cinquena religió en nombre de seguidors arreu del món, amb 25 milions de seguidors, 13.000 d’ells a Catalunya. Tot i que és una religió d’implantació recent, a Catalunya ja hi ha diversos milers de persones, pràcticament totes procedents de l’Índia, que se’n declaren seguidores. A L’Hospitalet, segons l’anuari estadístic de 2022, viuen un total de 4.822 persones d’origen indi, tot i que no tots ells practiquen aquesta creença que defensa “ els valors de la igualtat per a tothom ja sigui de gèner, raça o religió”.

La religió sikh va sorgir en el segle XV a la regió índia del Panjab i considera que Déu es va revelar al guru Nanak Dev Ji (1469-1539). A Nanak el van succeir nou gurus més. El darrer d’aquests gurus, Gobind Singh, va establir com a guia de la comunitat sikh un llibre sagrat, anomenat Guru Granth Sahib, que fonamentalment recull un conjunt d’himnes i pregàries elaborats pels deu gurus sota la inspiració d’un únic esperit.

Entre els sikhs és habitual donar indistintament els mateixos noms a nens i a nenes. El nom es completa afegint-hi la partícula Singh, en el cas dels nens, i Kaur en el cas de les nenes. Les partícules Singh o Kaur no indiquen, per tant, la pertinença a una mateixa família.