Amb aquest nou òrgan, la ciutat tindrà 9 jutjats de primera instància, 5 jutjats d’instrucció i 1 jutjat de violència sobre la dona, i tot per una població d’uns 265.000 habitants. El Departament de Justícia dotarà el nou jutjat amb 3 gestors processals ,5 tramitadors processals i 2 auxilis judicials


Els jutjats de primera instància ofereixen en l’ ordre civil la primera resposta als ciutadans en diferents conflictes. Les seves resolucions són susceptibles de recurs d’apel·lació davant de  l’Audiència Provincial de la província on estan ubicats.

De la seva banda, el Departament de Justícia assegura que Catalunya encara té dèficit de jutges i magistrats, amb 10,9 per cada 100.000 habitants, mentre que la mitjana a l’estat espanyol és d’11,6 jutges per cada 100.000 habitants. Per assolir la mitjana, Justícia diu que caldria disposar de 55 jutges i magistrats més.

Per la seva banda, la Ciutat de la Justícia també acollirà un nou jutjat de primera instància que donarà cobertura a la ciutat de Barcelona, en concret a una població d’1,6 milions d’habitants i estarà especialitzat en matèria de capacitats.