Un centenar d’alumnes i famílies de l’escola La Carpa s’han concentrat a les portes del centre per demanar la climatització de les instal·lacions. Volen que el Departament d’Educació i l’Ajuntament escoltin les seves queixes i posin solucions per evitar que algunes aules arribin als 40 graus.

Segons la llei no es pot treballar a més de 27 graus

Els afectats han elevat les seves reivindicacions a la Síndica de L’Hospitalet i al Síndic de Greuges, i s’han posat nombroses denúncies anònimes en la bústia d’Inspecció de Treball de la Seguretat Social. El professorat també ha presentat queixes a la direcció en matèria de riscos laborals, ja que segons el Reial decret 486/1997 els centres de treball no han de superar els 27 graus de temperatura.

La calor es concentra al mòdul prefabricat

Infants i famílies de l’escola La Carpa asseguren que en algunes aules s’arriba fins als 40 graus. Una situació que es dona principalment a 9 aules, en el menjador i en el gimnàs, que formen part del mòdul prefabricat, annex a l’edifici principal i que es va construir l’any 2010 amb l’oposició d’alguns grups parlamentaris i de les famílies que formaven part en aquell moment del AFA. En aquest espai, actualment hi estudien uns 150 alumnes de segon i de quart.

Espai annex prefabricat amb les finestres obertes

Encara que el Departament d’Educació s’ha compromès a enviar ventiladors, les famílies alerten que no serà suficient per apaivagar la calor a les aules més afectades. Per això demanen que s’instal·lin aparells d’aire condicionat als espais del mòdul.

També demanen a l’Ajuntament que compleixi el seu compromís de climatitzar els menjadors i instal·lar tendals als patis de totes les escoles públiques de L’Hospitalet. Les famílies, que el mes de febrer van presentar més de 600 signatures a l’Ajuntament, lamenten que encara no tenen cap resposta oficial.

Problema burocràtic entre administracions

Fonts municipals han explicat que l’Ajuntament ha tirat endavant una partida de 2,5 milions d’euros per fer front a les obres necessàries per aconseguir confort climàtic als centres educatius. En total, 13 escoles de la ciutat han sol·licitat una subvenció per aquesta finalitat. Segons les mateixes fonts, hi ha 7 escoles que ja compten amb el projecte aprovat.

Però les obres no es poden executar, segons l’Ajuntament, perquè legalment és la Generalitat la responsable d’autoritzar obres d’aquestes característiques. L’Ajuntament és responsable del manteniment dels centres, però no de les obres noves. Fins ara, la Generalitat no ha enviat al Consistori una autorització per escrit per tal que les obres de climatització es facin.

L’Ajuntament s’està buscant una fórmula per poder agilitzar la posada en marxa de les obres que tenen la subvenció aprovada.

Per la seva part, fonts del departament d’Educació de la Generalitat han explicat que “L’Ajuntament de L’Hospitalet té autoritzada la competència per invertir en la mitigació del canvi climàtic als centres de la seva titularitat des de desembre. El Departament l’ha assessorat en com fer arribar aquesta inversió als centres. Hi ha altres ajuntaments del país que estan duent a terme la inversió sense problema”.

Davant d’aquesta afirmació, l’Ajuntament diu que “El departament no ha facilitat als directors l’autorització per gestionar l’obra i sense aquesta autorització l’Ajuntament no pot tramitar els expedients”.