La rambla de Just Oliveras és un dels 90 punts de tot Catalunya on la Generalitat ha dut una nova campanya de prevenció de conductes suïcides sota el lema “No el deixis caure en el pou del suïcidi”.

Es tracta d’un gran vinil circular i de color negre enganxat a terra que simbolitza el pou on es troben les persones amb pensaments suïcides. A l’interior de l’adhesiu que fa 260 cm de diàmetre, un missatge que demana als vianants que demanin ajuda al 061 en cas de conèixer algú en aquesta situació, especialment homes de més de 50 anys.

Amb aquesta acció, el Departament de Salut vol conscienciar a familiars i persones de l’entorn de la importància d’estar alerta i no banalitzar les situacions de risc.

A Catalunya, els episodis d’ideació suïcida en majors d’edat han crescut en majors de 18 anys un 16% durant el 2023, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi (CRS). Aquestes dades representen la tendència creixent d’atenció a la ideació suïcida en els darrers anys, que es situa prop del 50% dels casos atesos el 2023. Una major detecció i atenció en episodis d’ideació suïcida possibilita una intervenció precoç i més efectiva per part dels professionals de la salut.

Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’any 2022 s’han notificat 614 defuncions per suïcidi i autolesió a Catalunya, el que suposa una taxa estandarditzada de 9,2 persones per cada 100.000 habitants. El telèfon 061-Salut Respon compta amb un servei especialitzat per a consultes relacionades amb el suïcidi.