El pla especial de seguretat d’estiu, que s’ha dut a terme de l’1 de juliol al 17 de setembre en set espais de L’Hospitalet que mereixen una atenció especial, ha confirmat l’eficàcia de la policia de proximitat. El balanç s’ha tancat amb un fort descens d’incidències respecte l’any passat. S’han atès 243 requeriments, davant les 715 queixes veïnals de l’estiu passat, en un operatiu que ha durat dos mesos i mig i que ha mobilitzat 627 efectius dels diferents cossos policials que actuen a la ciutat.
El tinent d’alcaldia de Seguretat, Mobilitat i Recursos Humans, Jesús Husillos, ha assenyalat que “la campanya d’estiu la valorem positivament, perquè ha tingut un descens notable de les incidències detectades. Hem passat a treballar més en caire preventiu que no pas reactiu i això ha tingut un gran impacte quant al número d’incidències rebudes”.
Davant aquest balanç, l’Ajuntament ha reforçat la policia de proximitat des d’aquest setembre amb l’objectiu “d’enfortir els vincles de confiança entre la ciutadania i la Guàrdia Urbana”. En aquest sentit, en els propers mesos es reforçarà la presència policial continuada d’efectius a peu a la via pública amb caràcter preventiu als diferents barris de la ciutat. Segons Husillos, “les dades de la campanya especial de seguretat d’estiu ens marca el camí a seguir en els propers mesos on l’estructuració de la Guàrdia Urbana en un futur passarà per apostar de manera decidida en clau de proximitat més notable, més accentuada en els diferents districtes que té la nostra ciutat”.
L’operatiu d’estiu s’ha desenvolupat als Blocs de la Florida, l’avinguda de Severo Ochoa, la plaça d’Eivissa, la plaça de la Llibertat, la plaça Espanyola, el parc de les Planes i la plaça de Puig i Gairalt, tres espais més que l’any passat.
Durant el pla d’estiu, la Guàrdia Urbana ha posat 140 denúncies: 95 per infraccions de civisme (principalment, consum d’alcohol a la via pública i sorolls), 12 de trànsit i 33 en aplicació de la Llei de protecció de la seguretat ciutadana (possessió de drogues o armes, resistència o desobediència a l’autoritat…).
També s’han desallotjat set botellons, s’han identificat 176 persones i s’han practicat quatre detencions. La policia local ha realitzat 444 controls estàtics a l’espai públic durant el pla especial de seguretat d’estiu i ha fet 39 inspeccions a establiments.
El pla especial de seguretat d’estiu és un dispositiu municipal de caràcter transversal en el qual participen la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i els serveis de Convivència, Via Pública, Neteja Urbana, Activitats i Sancions de l’Ajuntament.
L’aposta de l’Ajuntament per la proximitat busca augmentar la seguretat de manera objectiva, evitant la comissió de delictes; i de manera subjectiva, augmentant la percepció de seguretat entre la ciutadania. També suposa una millora del civisme, ja que proporciona un entorn de convivència i de relació ciutadana.

Els operatius de proximitat es basen en la presència continuada i efectiva de la policia local a la via pública amb caràcter preventiu, amb un recorregut a peu de les parelles d’agents. Escoles, mercats, eixos comercials i els voltants de les entitats bancàries són prioritaris per establir-hi aquesta relació de confiança entre els ciutadans i els agents de la policia local i evitar accions delinqüencials i la compravenda de droga a petita escala.
L’objectiu del pla especial de seguretat d’estiu ha estat garantir la convivència veïnal en una època amb un ús més intensiu de l’espai públic, actuant sobre les activitats que generen més queixes ciutadanes per molèsties originades a la via pública i als establiments.
A l’espai públic, les actuacions s’han centrat en places, accessos, estacionaments i terrasses, mentre que els establiments objecte de més control són els bars, locutoris, autoserveis d’alimentació i perruqueries.

El pla ha inclòs patrullatges i punts de control policials, inspeccions en establiments i vetlladors, control d’horaris de tancament i intervencions cautelars, entre altres actuacions. Paral·lelament, s’han dut a terme accions de dinamització de places amb activitats cíviques i lúdiques, de conciliació comunitària i de neteja d’espais, entre d’altres, a més de la presència dels equips de facilitació de l’oci nocturn.
L’Ajuntament recorda que és a disposició de la ciutadania i el teixit comercial l’app per a dispositius mòbils de Seguretat Ciutadana de L’Hospitalet, que permet realitzar trucades d’emergència a la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i el 112, així com comunicar incidències i denúncies, amb un sistema de geolocalització que facilita una ràpida intervenció policial.