L’Ajuntament de L’Hospitalet ha presentat avui la campanya ‘Pantalles: fes-ne un bon ús, no un abús’, que neix amb l’objectiu d’oferir als joves i adolescents de la ciutat eines perquè facin un ús responsable dels dispositius i sàpiguen identificar i prevenir els riscos dels telèfons mòbils i de les pantalles en general. Aquesta iniciativa s’emmarca dins del Pla de Prevenció de Drogues i Addiccions 2023-2027 i busca promoure un consum equilibrat de les tecnologies, després d’alertar sobre els perills de les begudes energètiques.
La campanya ha estat inaugurada a l’Institut Eugeni d’Ors, al barri de Collblanc-la Torrassa, amb la participació de l’alcalde de L’Hospitalet, David Quirós; la tinenta d’alcaldia de Ciutat de Drets, Laura Garcia Manota, i la cap de Subsecció d’Intervenció en Drogodependències-SPOTT de la Diputació de Barcelona, Gemma Garcia.


Riscos del mal ús de les pantalles
L’ús desmesurat de les pantalles pot tenir conseqüències en el desenvolupament físic, psíquic i social dels infants i adolescents. La ràpida integració de les tecnologies en la vida quotidiana ha fet que molts joves normalitzin el seu ús en el dia a dia, tant per a l’oci com per a l’aprenentatge i la socialització. Tot i això, un consum abusiu pot derivar en problemes de salut, aïllament social i dificultats acadèmiques.
Segons l’alcalde de la ciutat, David Quirós, “no es tracta de deixar d’utilitzar pantalles, sinó de tenir la capacitat de saber si el que ens arriba és una cosa positiva, que ens aporta i ens fa millors, o si el que ens arriba és una mentida, un element que genera desigualtat o falta el respecte”.
Per la seva banda, Laura García Manota ha afegit que “volem fer pedagogia sobre com fer un ús equilibrat entre la connexió i la desconnexió”.
Activitats per prevenir els problemes derivats de les pantalles
Els alumnes de l’Institut han admès que alguna de les qüestions que més els preocupen són “que passi el temps i deixi de fer les coses que m’agraden o d’estar amb la meva família” i també “la pèrdua de memòria i la manca de capacitat de concentració”.
Per prevenir aquests riscos, la campanya inclou un programa educatiu de tallers impartits per Fundesplai. Aquests tallers pretenen oferir eines i recursos als joves per gestionar millor el seu ús de les pantalles a través del treball de diferents habilitats, com ara l’autoestima, el control de les emocions, l’estrès, la comunicació i el pensament crític.
També es posa l’accent en el risc que suposa publicar informació sobre nosaltres en les xarxes socials, en la necessitat d’evitar el ciberassatjament i saber identificar les fakenews, les notícies falses.
A més, la campanya ofereix alternatives d’oci saludable mitjançant planificadors setmanals, que es poden recollir al Punt de Salut Jove, l’Oficina Jove, Torre Barrina i les biblioteques públiques de L’Hospitalet.
Amb aquesta campanya, L’Hospitalet reafirma el seu compromís amb la salut i el benestar de la seva població jove, promovent un ús conscient i equilibrat de la tecnologia.

