El tinent d’alcalde de Cultura, David Quirós, ha confirmat als mitjans de comunicació de L’H que la Biblioteca de Santa Eulàlia, ubicada al carrer Pareto, tanca definitivament les seves portes. El consistori argumenta “manca de garanties d’accessibilitat i de seguretat” d’aquest equipament. Des del grup municipal d‘ERC s’oposen a aquest tancament. Consideren que és un error i critiquen que el govern municipal hagi pres una decisió unilateral.

L’emblemàtic equipament del barri de Santa Eulàlia ja no tornarà a obrir. Així ho ha confirmat el tinent d’alcalde de Cultura, David Quirós, que ha afirmat que “no reuneix les mínimes garanties de seguretat i d’accessibilitat. Hem pres aquesta decisió després de moltes reflexions, de parlar amb la Diputació, ja que pertany a la seva xarxa de biblioteques, i de veure que al barri hi ha d’altres alternatives”

De fet, Quirós ha explicat que segons la ràtio de la Diputació de Barcelona, cada veí ha de tenir a menys de 10 minuts caminant una biblioteca. “Com seria el cas de la Tecla Sala, la de la Plaça Europa o la Paco Candel, a la Zona Franca”

L’equipament no és municipal i tenia un contracte de lloguer que, segons David Quirós, “tenia un cost considerable”

L’Ajuntament està treballant ara amb la Diputació en el projecte Bibliomercat que seguirà donant part del servei que donava fins ara la biblioteca del bari de Santa Eulàlia.

El fons de la biblioteca es repartirà entre d’altres equipaments de la ciutat i centres educatius del barri.

ERC s’oposa al tancament de la Biblioteca de Santa Eulàlia

Des del grup municipal asseguren que el tancament “és un error. El govern ha pres una decisió unilateral, que no ha tingut en compte l’opinió dels veïns, els usuaris ni les entitats”, ha afirmat Antoni Garcia, portaveu del grup municipal d’ERC.

Garcia ha recordat que la biblioteca té 50 anys d’història i considera que “és un punt de referència cultural però també de cohesió social“. Assegura que així ho demostren les xifres que recull que l’equipament va rebre més de 60.000 visites i que 11.000 persones en tenen el carnet, dels quals un 30% són socis actius. Els republicans creuen en els darrers anys el govern municipal no ha invertit per adequar les instal·lacions ni ha tingut cap mensa de voluntat de donar un impuls aquest espai.

Esquerra ha anunciat que des del grup municipal emprendran diferents iniciatives polítiques per revertir aquest tancament. “Estem treballant per presentar una moció al Ple per revertir aquesta decisió i ens hem posat en contacte amb entitats del barri per iniciar una campanya per mantenir oberta la biblioteca”, ha conclòs el portaveu.

50 anys d’història

L’edifici situat al carrer Pareto 22 va ser construït el 1930 com una escola. El 1939 va ser incautat i va tenir diversos usos. Des del 1970, però en concret des del 23 d’abril es va convertir en la Biblioteca Santa Eulàlia,

Per celebrar aquest mig segle es fan diverses iniciatives, totes elles marcades per la pandèmia, com ara l’organització d’una exposició virtual amb dibuixos rebuts dels infants del barri.

Pots veure la informació que vam recollir als mitjans de comunicació sobre aquests 50 anys, en aquest enllaç.