Des del Casino del Centre, Junts per Catalunya – Lliures per Europa s’ha posicionat com l’únic partit que defensa exclusivament els interessos de Catalunya, en què han assistit Joan Canadell, diputat de Junts al Parlament, Josep Pagès, exdiputat al Congrés i membre de l’equip jurídic de Junts que va redactar la llei d’amnistia, la número 4 per Europa Mariona Illamola, Teresa Rubio i Rosa Maria Famadas, candidates de L’Hospitalet i Badalona, respectivament.

A l’acte, Joan Canadell ha destacat a Carles Puigdemont com el polític capaç de liderar el procés independentista i destacat que “el fet d’haver tingut el president Puigdemont al cor d’Europa no ha estat menor” ja que, segons afirma, “ha marcat en part l’agenda europea”.

Per la seva banda, les candidates número 39 i 40, Teresa Rubio i Rosa Maria Famadas, s’han centrat en propostes com la oficialitat del català a la Unió Europea, el projecte del corredor mediterrani i la remodelació de les polítiques agràries europees.

Una campanya europea amb mirada nacional

Malgrat que l’independentisme va perdre la majoria absoluta al Parlament de Catalunya després de les eleccions del 12-M, des de Junts asseguren que el procés “està més viu que mai i no com diuen alguns” i que la millor solució passa per un “referèndum acordat”. “Fins que no se solucioni el conflicte polític a Catalunya no hi haurà estabilitat a Espanya”, ha exclamat un Canadell amb convincència.

Durant la seva intervenció, el diputat dels juntaires ha carregat durament contra el socialista Salvador Illa en qüestions com la negociació d’un finançament singular per Catalunya, la creació d’una Agència de Seguretat Social catalana, l’adopció d’un salari mínim interprofessional “adaptat a Catalunya” o el traspàs de Rodalies. “S’imaginen a Illa vetllant per aquestes actuacions?”, s’ha dirigit al públic, i criticat que “farà allò que li diguin des de Madrid”.

Per la seva banda, la candidata per L’Hospitalet, Teresa Rubio, ha mostrat el seu compromís en la defensa “dels nostres pagesos, dels estudiants Erasmus, dels investigadors; és a dir, defensarem única i exclusivament Catalunya perquè no tenim servituds”. Rubio ha emfatitzat que el moviment independentista ha de “recuperar la unitat” i teixir “estratègies compartides” perquè “a nosaltres ningú no ens farà la independència, la farem el moviment sociopolític unitari que ha donat totes les victòries al país.

Des de Junts afirmen que Puigdemont “està a punt d’arribar”

Un dia després que millions d’europeus votin per decidir els seus representants a Brusseles, a Catalunya es formalitzarà la Mesa del Parlament, un pas més que prepara el terreny de cara a la investidura del proper president.

El diputat Canadell ha comentat que Carles Puigdemont “ha dit que tornarà a la investidura, sigui ell el candidat o no”. Ha continuat que “el president està a punt d’arribar, no sabem exactament quan, però serà durant les properes setmanes” i assegurat que “ell és molt conscient del què això representa i ho ha meditat amb el seu equip d’advocats”.