La candidatura encapçalada per Carles Puigdemont ha celebrat els seus darrers actes de campanya a la ciutat al Mercat de Collblanc, aquest matí, i a l’Harmonia, dijous tarda.

D’una banda, Eliseu Esterlich, candidat de L’Hospitalet i número 28 de les llistes de Junts més Puigdemont per Catalunya, ha defensat des del Mercat de Collblanc la unió de les forces independentistes i reafirmat que els juntaires són els únics que poden plantar cara al PSC.

Preguntat per un possible pacte amb ERC, ha afirmat que “tenim molt clar que el govern de Catalunya ha de prioritzar l’entesa entre les forces independentistes. És veritat, que han estat uns anys on la confiança s’ha deteriorat, però és important refer aquesta confiança”. No obstant, es desmarquen del partit d’Aragonès en què “som els únics capaços de fer front al PSC. Per tant, és molt important que en aquestes eleccions tots els votants concentrin el vot en la candidatura de Carles Puigdemont”.

Esterlich veu llunyà un acord amb la formació de Salvador Illa: “Han demostrat no ser fiables; a Barcelona van pactar amb el PP i Comuns per no investir Xavier Trias”.

Construir un hospital nord, actualitzar el pla d’escoles, incrementar els efectius policials i fomentar la indústria són algunes de les propostes de Junts per la ciutat si guanyessin les eleccions.

Segons els ‘juntaires’, Catalunya perd 22.000 M€ a l’any

D’altra banda, en un altre acte a l’Harmonia, dijous tarda, Junts +Puigdemont per Catalunya ha volgut fer pedagogia del que suposa el dèficit fiscal: calculen que cada any Catalunya perd 22.000 M€ per no rebre tots els impostos que genera.

El candidat Joan Canadell, número 17 de Junts per Barcelona i el diputat al Congrés Junts, Eduard Pujol, creuen que amb Carles Puigdemont a la presidència de la Generalitat es podrà negociar millor a Madrid per acabar amb aquest dèficit fiscal.

“Amb una Catalunya que pogués gaudir de tots aquests impostos, podríem tenir una sanitat de primera, podríem tenir una educació com la dels països més avançats d’Europa, invertir en recerca i investigació”, explica Canadell. “I per això, el president Carles Puigdemont ja ha avisat que no hi haurà pressupostos a l’estat espanyol. Nosaltres no els aprovarem fins que no es solucioni aquest problema (del dèficit fiscal)”.

“Catalunya té un dèficit fiscal de 22.000 M€. Però és que aquesta situació es repeteix cada any. És un dèficit estructural. Són 220.000 milions d’euros en 10 anys” destaca Eduard Pujol, diputat de Junts al Congrés

Canadell també ha explicat la proposta de crear una Seguretat Social pròpia a Catalunya, a l’estil com tenen al País Basc i millorar les pensions. “Això suposaria que a les pensions podríem augmentar un 11% més del que disposem” calcula Canadell. En el programa econòmic, els ‘juntaires’ també proposen si s’aconsegueix augmentar el finançament autonòmic, reduir els impostos: així afirmen que eliminaran l’impost de successions o reduiran el tram més baix de l’IRPF al 9,5%. També recullen al seu programa la revisió d’impostos autonòmics com el del CO2 o el que grava les begudes ensucrades, i així comprovar si compleixen la seva funció o només tenen afany recaptatori.