Dos instituts públics, el Rubió i Ors, de Pubilla Cases, i l’Apel•les Mestres, de Sanfeliu, han protagonitzat a l’Espai Jove, de Ca n’Arus, la final de la Lliga de Debat, una iniciativa adreçada als centres de Secundària de l’entitat Tres Quarts per Cinc Quarts i l’Associació d’Estudiants de la ciutat.

Els equips, formats per alumnat de Batxillerat, havien d’escollir entre dos temes d’actualitat. Primer han hagut de fer una exposició individual sobre si ser youtuber i tit-toker es pot considerar o no una professió de veritat. I després han mantingut un debat cara a cara, amb posicions enfrontades, sobre si seria convenient que el jovent de 16 anys tingués reconegut el dret a vot.

La Chirine Benbrahim, alumna de l’institut Rubió i Ors, ha assenyalat que la clau ha estat “fer-ho amb arguments, perquè els dos equips hem fet molt bona argumentació. I estioc molt contenta que el jovent pugui tenir espais així, en els quals poder expressar-nos sobre temes socials que ens interessen”.

I la Patrícia López, alumna de l’institut Apel•les Mestres, ha explicat que “m’agrada molt comparar opinions, veure diferents perspectives i crec que en aquests espais es pot aprendre molt”.

El jurat ha tingut en compte diversos aspectes, com la capacitat argumentativa, la varietat de dades i fonts citades, la posada en escena i l’ús correcte del llenguatge, entre d’altres. Finalment, ha valorat de forma més destacada la intervenció de l’alumnat de l’institut Rubió i Ors.

Aquesta iniciativa vol fomentar els valors cívics de l’argumentació rigorosa, el respecte i la tolerància vers la varietat d’opinions, l’empatia, l’escolta activa i la capacitat d’expressar-se en públic.

El president de Tres Quarts per Cin Quarts, Amadeu Joan, ha destacat que “en un temps en què tothom parla molt però segurament no escolta prou, mirem de fomentar un debat serè i amb respecte”.

La Lliga de Debat vol incidir en la llibertat d’expressió i la diversitat de postures com a pilars de la societat democràtica I també es planteja com a objectiu prioritari fomentar l’esperit crític del jovent.

El primer premi ha estat entrades per a l’Auditori Barradas i per a un scaperoom de Santa Eulàlia.