Tres artistes i quatre entitats socials de L’Hospitalet han decorat una vintena d’infraestructures elèctriques d’Endesa a la ciutat amb murals i imatges pictòriques per embellir-les i també integrar-les a l’entorn urbà.

El projecte es diu Art amb energia i pretén, més enllà de fomentar el civisme i la conscienciació, divulgar el talent local mitjançant un procés artístic participatiu.

La presentació del projecte ha tingut lloc davant l’actuació que els usuaris de l’Associació Alpi han realitzat l’avinguda de Can Serra, autoritats locals, representants d’Endesa i altres entitats i artistes que hi han participat.

Per a l’alcaldessa, Núria Marín, “amb iniciatives com aquesta, volem embellir les nostres places i carrers i avançar cap a un model de ciutat culturalment i urbanísticament sostenible, on es promoguin els valors del civisme i la sensibilitat artística”.

La iniciativa, fruit d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i Endesa, persegueix integrar en l’entorn urbà instal·lacions elèctriques de manera original, atractiva i decorativa, per tal de fer més amables els espais públics on s’ubiquen.

El projecte ha possibilitat embellir dinou armaris de distribució urbana (ADU) i dos centres de transformació. En total, una vintena d’instal·lacions repartides per tota la ciutat, als barris de Bellvitge, Can Serra, Collblanc, la Florida, Pubilla Cases, la Torrassa i Santa Eulàlia.

El tema d’aquesta primera edició —se’n preveu una segona fase a curt termini— ha estat la cura del medi ambient i la sostenibilitat. El consistori ha liderat el procés artístic participatiu per involucrar la comunitat local, i ha buscat artistes que visquessin a L’Hospitalet o que hi tinguessin una estreta relació.

Entre estudiants i associacions que han respost a la crida, hi ha els artistes Yanett Tenorio Ramón i Mireia Ocaña Salvat, que han embellit un centre de transformació del carrer del Gasòmetre; Abraham López-Gay de Morais que ha fet el mateix al carrer de Pi i Margall, i l’artista Luis López Pozo, que ha actuat a la rambla Marina. Al mateix temps desenes de voluntaris de l’Esplai Pubilla Cases, de l’Espai les Planes-Associació Acció Socioeducativa, de l’Associació Educativa Itaca i de l’Associació Alpi, també han fet volar la imaginació col.laborant en les pintures murals.

Els artistes reivindiquen que aquestes intervencions artístiques donen color i alegria a la ciutat i milloren l’espai públic.

Yanett Rox ha pintat el transformador del carrer Gasòmetre, a Santa Eulàlia, i ha explicat que “com que és a prop d’una pista de bàsquet on hi juga molta canalla i gent jove volia que fos un espai que donés alegria, fins i tot on poguessisn venir a fer fotos”.

En la mateixa línia, Abraham López-Gay de Morais, que ha decorat el transformador del carrer Pi i Maragall, ha recordat que “al capdavall, el color és alegria i no és el mateix sortir a comprar el pa i veure una paret o un edifici descuidat que una cosa que fa goig”.

Aquesta no és la primera vegada que Endesa cedeix les seves instal·lacions per a finalitats artístiques. La iniciativa enguany s’ha dut a terme també a ciutats com Saragossa, Granada, Girona, Barcelona i Reus, entre d’altres.